2022. december 1-jén ünnepelte a malmöi repülőtér (MMX) fennállásának félévszázados évfordulóját.

Az első repülőgép 1972-ben szállt le a repülőtéren. A légi forgalom kezdetben Stockholmba és néhány charter célállomásra irányult, de az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt a kereslet, illetve a célállomások száma. Megnyitása óta több mint 60 millió utas haladt át a repülőtéren munkába, üzleti útra, nyaralásra vagy élete nagy kalandjára.

A svédországi Öresund régió szívében található repülőtér az ország harmadik legnagyobb nemzetközi légikikötője, mely 900 alkalmazottat foglalkoztat, miközben 60 partner-vállalattal áll szerződéses kapcsolatban. A létesítmény mintegy 28 km távolságra található Malmö központjától, és mindössze 55 kilométerre Koppenhágától.

A repülőtér ma már mintegy 20 belföldi és nemzetközi célállomással rendelkezik, amelyek közül különösen nagy hangsúlyt fektetnek a kelet-európai légi összeköttetésekre, így a desztinációs rangsorban Budapest is előkelő helyen áll. Malmö a belföldi összeköttetésben is fontos szerepet játszik, így például csak Stockholmba már heti közel 100 járat indul innen.

Az éjjel-nappal, 24 órában működő repülőtér – viszonylag kisebb méretei miatt – legfontosabb előnye az utasok és a repülőgépek gyors, zökkenőmentes földi kiszolgálása. A legnépszerűbb külföldi célállomások: Banja Luka, Belgrád, Budapest, Bukarest, Gdansk, Kolozsvár, Kanári-szigetek, Katowice, Nis, Preveza/Lafkas, Pristina, Szkopje, Split, Tenerife, Tuzla és Varsó. A nemzeti fuvarozó, a SAS Scandinavian Airlines mellett, rendszeresen megfordulnak itt a BRA, a Ryanair, a Sunclass Airlines, a Trade Air és a Wizz Air gépei is.

Utóbbi jelenleg heti négy alkalommal repül Budapestről a skandináv városba, amely egyébként Helsinkin vagy Stockholmon keresztül is könnyen megközelíthető légi úton. A közvetlen légijárat a Budapest és Malmö közötti 993 kilométeres távolságot 1 óra 58 perc alatt teszi meg. Leszállás után a repülőtérről többféleképp is továbbutazhatunk. A Flygbussarna buszjáratokkal mintegy 40 perc alatt juthatunk el Malmö vagy Lund belvárosába. Mindkét helyről jó a vasúti közlekedés is, például Koppenhágába mindössze 80 perc a menetidő. A taxik fix tarifával visznek el Malmöbe és Lundba.

Malmö a turisták számára kedvelt úti cél, mert alapvetően óceáni éghajlatú város, és északi fekvése ellenére is meglepően enyhe itt az időjárás. A nyarak kellemesen melegek, az átlagos maximum hőmérsékletek 20-23 Celsius fok körül alakulnak, a napi csúcshőmérsékletek pedig 25-30 fok környékén vannak. Télen gyakran mérnek fagypont alatti hőmérsékletet, de -10 Celsius fok alá ritkán süllyed a hőmérő higanyszála. Nyaranta napi 17 órán át tart a nappali világosság, telente viszont már csak körülbelül 7 órát.

Turisztikai értékei mellett Malmö, illetve az Öresund régió Svédország gazdasági infrastruktúrájának fontos része, ahol sok az egyetem, és vezető szerepet tölt be az orvostudomány, a biotechnológia (Medicon Valley), az IT és az élelmiszeripari termékek területén. Emiatt természetesen vonzó térség a nemzetközi cégek számára is. A malmöi repülőtér vonzáskörzete 1,4 millió lakosával Svédország déli részének nagy részét lefedi, de a közeli dániai régiót is figyelembe véve, összesen 3,6 millió ember él itt. A malmöi repülőtérre vezető autópálya az Öresund hídon keresztül köti össze Svédországot Dániával.

A légikikötő az utolsó COVID előtti „békeévben”, 2019-ben már csaknem kétmillió utast indított és fogadott (Malmö Airport jelenleg évente 3,5-4 millió utas kiszolgálására képes). A repülőtér egy utasterminállal, két áruszállító központtal, ugyancsak két hangárral és egy 2800 méter hosszú futópályával rendelkezik, míg a kisebb gépeket egy rövidebb, 800 méteres pálya szolgálja ki. A forgalmi előtéren 20 állóhely várja a nagyobb utasszállítókat, közülük hét utashíddal csatlakoztatható a gépekhez. Emellett további hét állóhelyet a kisebb gépek számára tartanak fenn. Emellett a légikikötő rendelkezik egy repülőtéri szállodával, és egy többszintes, 3400 férőhelyes autóparkolóval is. A repülőteret a Swedavia AB állami tulajdonú részvénytársaság üzemelteti.

Földesi László

Fotó: Malmö Airport