Két év kihagyás után, május 21-22-én, szombaton és vasárnap ismét megtartják a Múzeumok majálisát a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. Szombaton a Múzeum Kávézó termékeit lehet kóstolni a koncertek alatt. Több mint 70 múzeum mutatkozik be kiállításaival, és programjaival. A szakmai közönségnek előadásokat és tanácskozást szerveznek.

L.Simon László, az MNM főigazgatója nyitja meg szombaton 11 órakor a majálist. 12 órakor „Audencián Erzsébet királynénál” címmel élő program lesz, amelyen megjelenítik a régmúlt idők nagy alakjait. Bár Erzsébet királynét mindenki ismeri, de vajon a városi legendák és szóbeszédek mennyire igazak? Lehet-e hinni Rudolf trónörökös halálát boncolgató elméleteknek? „Megszólalnak” az érintettek is. 13 órakor sajtótájékoztatón ismertetik a hírt, hogy a Magyar Marketing Szövetségben az MNM megalapítja a kulturális tagozatot. Lesz Év múzeuma díjátadó, és Pro Museo díjátadó. A Magyar Nemzeti Múzeum meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat.

14 óra 30-kor kulturális sajtópikniken finom falatok és limonádé fogyasztható a múzeum főlépcsőjén elhelyezett kényelmes párnákon.

A nap további részében és másnap sorra látogathatók a kiállító múzeumok pavilonjai.

   Vasárnap a MNM és az MTA Lendület Családtörténeti kutatócsoport „Sorsfordító” címmel interaktív virtuális kiállítást nyit meg. Az élet hét állomását lehet végig járni, játékos formában. A QR kód segítségével, a sorskerék megpörgetésével „megtudhatja”, mit tartogatott volna a résztvevő számára a XVII-XVIII. század. Lesz kerekasztal-beszélgetés Erdélyi Gabriella történész, Tomka Gábor régész, Simon Katalin történész-fő levéltáros, Szilágyi Adrienn történész, Orgona Angelika történész-fő muzeológus, valamint Kristóf-Goda Szilvia és Kristóf István korabeli szövegeket megszólaltató színészek közreműködésével. Csörsz Rumen István irodalomtörténész zenél.

Hajós Anna