Alig két hete, augusztus 28-29-én tartották meg Kecskeméten az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a nemzetközi repülőnapot és haditechnikai bemutatót, melyen több mint százezer látogatót regisztráltak.

A mostani hétvégén újabb, ezúttal háromnapos nagyszabású repülőrendezvény lesz, melynek péntek délutántól a szegedi repülőtér ad otthont. A Szeged International Airshow szervezői azt ígérik, hogy eddig soha nem látott légi programmal és több mint 10 nemzet legjobb pilótáival kápráztatják majd el a közönséget.

A Szeged International Airshow programjai szeptember 10-én, pénteken délután fél 4-kor kezdődnek. A Magyari Béla-emlékceremóniát, műrepülő bemutatókat, kötelékrepüléseket és ejtőernyős formaugrásokat követően, napnyugtától egyedülálló, Magyarországon még soha nem látott éjszakai látványosságot tekinthetnek meg az érdeklődők, hiszen egyszerre lesznek majd műrepülők, pirotechnikai elemek, füst és lézershow is.

Szombaton délelőtt a rendezvény bemutatórepülésekkel folytatódik, majd délutántól este 7 óráig tart a légi parádé, kötelékrepülésekkel és hőlégballon-seregszemlével. Vasárnap délelőtt 10-től 15 óráig családi piknik és a levegő bajnokai teszik izgalmassá a programot. A magyar produkciók közt szerepel az L-29 Delfin sugárhajtású vadászgép, valamint a Li-2-es repülőgép és a Mi-2-es helikopter bemutatója. Mások mellett műrepülő bemutatót tart majd Besenyei Péter és Vári Gyula is. Látható lesz továbbá a kassai Retro Sky Team, a német műrepülő bajnok Dr. Martin Graf, az olasz Luca Bertossio vitorlázó műrepülő és a francia bajnoknő, Mélanie Astles is.

A légiparádé mindhárom napja alatt lehetőség lesz sétarepülésekre több népszerű repülőgép- és helikoptertípussal is. A rendezvényre ingyenes buszjárat közlekedik Szeged belvárosából. A rendezvényhez kapcsolódik, hogy szeptember 12-én, vasárnap este tartják meg a XXII. FAI Hőlégballon Európa-Bajnokság megnyitóját.

Ezt követően a versenyzők öt napon át a napkelte utáni, illetve napnyugta előtti két-három órában, 14 futamban teljesítenek az időjárási körülményektől függő feladatokat. A megméretésre 23 országból több mint 100 ballon érkezik, a 82 versenyző mellett pedig 20-nál is több „fiesta pilóta” emelkedik a levegőbe.

Az ország egyik legnagyobb repülős rendezvényére elővételben, háromnapos bérletet és napijegyeket is lehet váltani. Mivel a meteorológiai előrejelzések kedvezőek, feltehetően sokan látogatnak majd ki ezen a hétvégén a szegedi repülőtérre.

Földesi László

Fotó: Szeged International Airshow