A koronavírus-járványnak leginkább kitett turisztikai ágazatot már eddig is számos intézkedéssel segítette a kormány, és a segítségnyújtás jövőre is folytatódik.

Ha a parlament megszavazza a javaslatot, akkor 2021. június 30-ig fennmarad az adócsökkentés a Széchenyi Pihenő Kártyánál, tehát jövőre csak 15%-os közterhet kell fizetni a Szép-kártyára utalt összegek után. Ezzel a döntéssel nem csak a vállalkozások, hanem a hazai turizmus és a foglalkoztatottak is támogatást kapnak.

Idén az első lépésben, az április 22-től december 31-ig tartó időszakra gyakorlatilag megfelezték a Szép-kártya adóterhét, mely így 32,5%-ról 15%-ra csökkent, miközben a kedvezményes adókulccsal adható összeg csaknem megduplázódik. A Szép-kártyára utalt béren kívüli juttatás után a munkáltatóknak nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük, ha az nem haladja meg a törvény által meghatározott, rekreációs keretösszeget.

A mostani javaslat alapján, a tavasszal felemelt összeghatárok jövő nyárig változatlanul tovább élhetnek, és 2021-ben egymillió munkavállalónak nőhet a Szép-kártyára érkező juttatása. A rekreációs keretösszeg a koronavírus-válság időszakában 800 ezer forint, amelyből a Szép-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forintot, a vendéglátásra 265 ezer forintot, szabadidős felhasználásra pedig 135 ezer forintot lehet utalni.

A költségvetési szervek esetében jövőre is változatlanul hatályos maradhat az idén tavasszal 200 ezer forintról 400 ezer forintra megemelt keretösszeg. A pénzügyminisztérium szakembereinek számítása szerint, 2021-ben mintegy 35 milliárd forinttal több maradhat a vállalkozásoknál. A jövőre továbbélő adókönnyítéssel mindenki nyer, a Szép-kártyára utalt összegek pedig a koronavírus-válságban nagy segítséget jelentenek a magyar turisztikai ágazatnak, amely a koronavírus-járvány egyik legnagyobb vesztese.

A munkáltatóknak csak arra kell figyelniük, hogy a dolgozóknak juttatott összeg legkésőbb június 30-ig megérkezzen az érintettek Szép-kártyájára, mivel az adóügyi könnyítés csak az eddig a napig utalt összegekre lesz érvényes. Bár mint említettük, a két adóügyi könnyítést még az Országgyűlésnek is meg kell szavaznia, a kétharmados parlamenti többség miatt feltehetően nem lesz akadálya az adókönnyítés meghosszabbításának.

Földesi László