Február 6-án, szombaton indul a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút tavaszi tanfolyama, amelyre az iskolások már regisztrálhatnak. A négy hónapos képzést követően, a résztvevők júniusban tesznek vizsgát.

A vasút első, Széchenyi-hegyről induló szakaszát 1948 nyarán adták át, a teljes vonalon pedig 1950-ben indult meg a forgalom. A gyermekvasutasok a pénztárban dolgoznak, az utasok jegyeit vizsgálják, a hangosbemondót, a váltót kezelik, de akár a szerelvények közlekedését is irányíthatják. A vasútvonal éves átlagos utasszáma a vírusjárvány kitöréséig évente 300-320 ezer fő volt.

A mostani tanfolyamra azok jelentkezhetnek, akik az általános iskola negyedik, ötödik vagy hatodik osztályába, illetve ennek megfelelő gimnáziumi osztályba járnak, valamint a tanulmányi átlaguk legalább négyes. További feltétel, hogy a gyermekorvos egy egyszerű vizsgálat alapján a jelentkezőt alkalmasnak találja a gyermekvasutas szolgálatra, és a szüleik, iskolaigazgatójuk és osztályfőnökük hozzájáruljon a jelentkezéshez.

A felvétel jelentkezési sorrendben történik. Aki nem jut be a tavaszi tanfolyamra, az legközelebb az októberben induló őszi képzéssel próbálkozhat újra. A járványhelyzet miatt hetente egy alkalommal, részben online fogják tartani a képzést. A foglalkozások során a tanulókat felkészítik a gyermekvasutas szolgálatokra és a kisvasutas életre. Elsajátítják a vasúti jelzési és forgalmi ismereteket, pénztári szabályokat, tanulnak a környék turisztikai látványosságairól, majd vizsgát tesznek, hogy aztán teljes felelősséggel irányíthassák a kisvonatokat.

Természetesen mindeközben az általános iskolájukban is jó eredményt kell produkálniuk. Jelenleg mintegy 550 gyermekvasutas rendelkezik a szükséges vizsgával, munkájukat csaknem 70 ifjúsági vezető (korábbi gyermekvasutas) segíti, irányítja. Az elmúlt év nyarán 140 ifjú gyermekvasutast avattak fel.

2020 nyarán modernizálták a hűvösvölgyi állomásépületet, amelynek teljes homlokzata új színt kapott, a tetőt és az aluljárókat pedig leszigetelték. Az állomás minden részén modern, LED-es világítást telepítettek, emellett új utasirányító táblák és információs kijelző segíti a tájékozódást. A gyermekvasutasok szolgálati helye, a forgalmi iroda mellett megújultak az utasforgalmi területek, a peronok, a mellékhelyiségek és a váróterem is, az indulóállomáshoz vezető sétautakat, parkos területeket pedig rendezték.

A Gyermekvasút jelenleg nem működik, de a MÁV szakemberei abban bíznak, hogy a 2021-es nyári főszezonra újra beindulhat a rendszeres forgalom a több mint hét évtizede létesült vonalon.

FL.

Fotó: MÁV