A Soproni Történelmi Borvidék a hazai 22 borvidék közül a kisebbek közé tartozik. Ám nagy hagyományokkal és szakmai tudással rendelkező tájegység, emellett vonzó, érdekes múltja és színes történelme is felhívja rá a figyelmet. A kékfrankos városa napjainkban már nemcsak ezzel a borral vívta ki a borkedvelők elismerését, hanem a változatos kínálatával, széles skálájával.

Kékfrankos hangjai címmel ünnepnapot tartottak Sopronban a borászat és gasztronómia jegyében. A Civilek a Fertő-tájért Egyesület megbízásából az  EFFIX- Marketing Kft. szervezésében nyolc országból érkeztek újságírók, borászati szakemberek, sommelierek, filmesek, fotóriporterek és gazdasági szereplők, hogy megismerkedjenek a kínálattal. A soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ volt a helyszíne az eseménynek, amelyen 33 kiállító, köztük 20 borászat hetven kiemelt tétele mellett egyedi falatkák, tájjellegű fogások, desszertek kóstolására is sor kerülhetett.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere Márait idézte, hogy a bor férfi dolog. Városa számtalan arcát tudja megmutatni. Tavaly ünnepelhették, hogy 100 éve ez a leghűségesebb városa az országnak. Számos fesztivál helye, emellett iskolaváros, és a kékfrankos fővárosa, mindez a hely szellemének alkotó eleme. A rendezvény célja, a bor még inkább „helyzetbe hozása”. Ezért támogatják a hegyközséget is ebben.

Schneider István Gábor hegyközségi elnök megemlítette, hogy már a kelták idején is volt szőlő a három tájegység és a magyar, horvát és német kultúra találkozásánál. A borvidék ébredési helyzetben van, a fejlődés útján, élve a kormány és az önkormányzat támogatásával. Készül a városközpontban a közösségi vinotéka, amely a közeljövőben nyílik a Deák téren. Kiadványok, többnyelvű honlap, kisfilmek, előadások fogják segíteni és népszerűsíteni a működését.

Városnéző túrákon és a tanácskozás helyszínén ismerkedhettek a meghívottak Sopron érdekességeivel, legendáival, majd ösztönző szakmai program keretében borakadémikusok, borszakértők, és a helyi borút egyesület tagjai az összefogás fontosságáról, a magyar bor helyzetéről, és a nemzetközi ismertség elengedhetetlenségéről beszélgettek.

Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki 25 éve tölti be a tisztséget, kérdésünkre elmondta, az itteni az ország legidősebb kamarája, 1850-ben kapták meg a császári alapítólevelet Ferenc Józseftől, és akkor szinte a teljes Dunántúl hozzájuk tartozott. Most 5500 egyéni és társas vállalkozás a tagjuk. A szolgáltatóipar a jelenlegi meghatározó közöttük. Most a Covid és a megemelkedett energiaárak miatt sajnos bezárnak nagy szállodák, mint a Lővér, és sok kis panzió is. Talán a polgári kurázsi segít. A közelmúlt legnagyobb ajándéka a 85-ös út 2020 decemberében történt átadása volt. Ezzel a megközelíthetőségük ideje jócskán lerövidült.

Mi, akik kóstolhattunk, szép élményekhez jutottunk. Már van kitűnő pezsgő, a fehérbor kedvelőinek kiváló Zöld Veltelíni, nem is egy borászatnál. Szóval mindenki találhat az ízlésének megfelelő italt. Most már csak a kereskedőknek kellene – minél többnek – ezt észrevenni.

Hajós Anna