Négy tó, egy település természeti szépsége, élhető és barátságos falu, malom együttes megbújva az erdőben, kedves emberek és finom ételek – és a felsorolás természetesen nem teljes. Hiszen a környezet és az itt élők összhangban, kitűnő programokat is kínálnak, néhány közülük valódi kuriózum. Azt se felejtsük el, hogy a medvehagyma országos karrierje is innen lendült igazi magasságokba. A legfrissebb újdonságuk az akadálymentes turizmus lehetőségeinek egyre szélesebb megteremtése.

Napjainkban hazánk egyik legkedveltebb turisztikai desztinációja Orfű. Miközben folyamatosan fejleszti a település a kínálatát, ügyelnek arra, hogy a helyi lakosok számára is élhető maradjon a község. A TOP 2016 projekt okos fejlesztéseit mutatta be újságíróknak az Orfű-tó partján épült, a tájba tökéletesen belesimuló Medvehagymaházban Füziné Kajdy Zita, a település polgármestere, és dr. Gonda Tibor adjunktus, a Pécsi Tudományegyetem KTK Marketing és Turizmus Intézete, valamint a helyi TDM képviseletében.

Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere

A polgármester asszony elmondta, az 1473-ban már írásos emlékben előfordult település egykor öt részből tevődött össze. A török dúlás után sváb telepesek érkeztek. 1960-ban úgy tűnt kihalásra ítéltetett a falu. A változást a 15 kilométerre lévő Pécs akkori polgármestere, Palkó Sándor sikeres lépése tette lehetővé. Ő úgy látta, az uránbányászoknak szükségük van egy közeli nyaraló, pihenő helyre, és erre Orfű igencsak alkalmas. 1963-ra már várta az ideérkezőket az Orfű-tó, majd a 72 hektárnyi területű Pécsi-tó, azután a Hermann Ottó-tó és az érdekes nevű Kovácsszénája-tó. Kialakításra került 1000-1200 üdülőtelek, épültek a pécsi bányászok víkendházai. Lett vitorlás-, kajak-, kenu klub és strand a tóból leválasztva, kemping sok holland látogatóval.  Kialakult a malommúzeum a három régi malommal, vezetett malomtúrák a papír-, a száraz-, és a vízimalom technikájának és történetének a megismerésével. Van vízi tanösvény is.

A Mecseket az Orfűbe vezető út mindkét oldalát beborítja tavasztól a medvehagyma. Megerősödött kultusza hívta életre a Medvehagyma fesztivált, amely idén 16. alkalommal aratott sikert. Azóta már lett motoros hétvége, ökofesztivál, éjszakai tájékozódási futók bajnoksága, akusztikus zenei fesztivál. A Fishing on Orfű négy napos, teltházas könnyűzenei program, amely a pécsi Kiscsillag együttes kislemezéről kapta a nevét, és 2008 óta az Orfű-tó melletti kemping az otthona a hihetetlenül sok fellépő zenekarnak és az ugyancsak egyre nagyobb számban érkező vendégnek. Idén 70-80 ezren voltak a hosszú hétvégén.

dr. Gonda Tibor adjunktus/ Pécsi Tudományegyetem KTK Marketing és Turizmus Intézete

Gonda Tibor, aki 1989 óta az ifjúsági turizmussal foglalkozik, hat éve oktat a pécsi egyetemen. Mint leszögezte, a hosszú távú sikerhez elengedhetetlen a kellő időben történő megújulás. Ehhez szükséges az összefogás, amiben nincs hiány, mert az itt élők szeretik Orfűt. Az országban elsőként alakult meg a településen a Turisztikai Desztinációs Menedzsment. Fontos lépés volt az attrakciófejlesztés során az elavult fürdő helyett kialakított aquapark, a kerékpárút létesítése, a barlangász kutatóhely megteremtése, az „overálos” turizmus lehetővé tétele. A siker köszönhető az összetartó közösségnek. Az örökségturizmus területén a malmok, a kemencés udvar, a gasztronómia, a neves építész-tervező, Csete György mákgumó formájú, műemlék gépházépülete, de a falusi örökség is vonzerő. Az aktív turizmus lehetőségei között lovas klub, túraszakosztály, viziturizmus szerepel. Az ökoturizmus része az országos kéktúra itteni szakasza, valamint a barlangok. A gasztronómia épül a medvehagymára és a természetes, itteni biogazdálkodásra, a helyi termékekre. Ezt bizonyítja például a Mediterrán étterem, vagy a Teleky ház konyhája is.

További különlegesség a harmadik éve, fogyatékos sportolók számára megrendezett akadálymentes turizmus nap. A tapasztalatuk szerint az érkezők fele fogyatékos sportoló, a másik fele szervező, segítő. Interaktív, élményszerző programokkal várják őket. Olyan különlegességgel, mint például vakok és csökkent látók részére autóvezetés, motorozás, motorcsónak vezetés. Ilyenkor szeretetbüfé működik önkéntesekkel. Idén 500-an voltak. Megtörtént a siker érdekében a turisztikai szakemberek érzékenyítése. 2019-ben ezen a szeptemberi napon külföldi résztvevők is érkeztek: német, horvát és szlovák területről. Az Erasmus pályázaton nyertek ennek a témakörnek a kutatására, arra, hogy fogyatékkal élőket képezzenek ki, milyen módon tudnak szolgáltatásaikkal segíteni sorstársaiknak.

Hajós Anna