Az Utazási és Idegenforgalmi Világtanács (World Travel & Tourism Council – WTTC), az ágazat magánszektorát képviselő globális testület elismerését fejezte ki a portugál kormánynak azért, hogy felismerve az ágazat fontosságát az egész gazdaság számára, kiemelt figyelmet fordít a turizmus támogatására. Ennek is köszönhető, hogy az idegenforgalom az elmúlt évben 8,1% -kal növekedett, s 38,4 milliárd euróval (mintegy 45,5 milliárd amerikai dollárral) járult hozzá az ország gazdaságához.

A WTTC adatai szerint 2018-ban Portugáliában minden „megtermelt” 5 euróból 1 már a turizmusból származott. Tavaly Európában a portugál idegenforgalmi ágazat produkálta a legdinamikusabb növekedést, ami a bevételeken túl, számos új munkahelyet is teremtett az országban. A WTTC kutatásai azt is megerősítették, hogy az Európai Unió tagországai közül Portugáliában a legmagasabb a turisztikai iparág növekedése, jelentősen meghaladva a 3,1%-os uniós átlagot, s 2020-ra a portugál GDP-ből való részesedése elérheti a 12%-ot is.

Az elmúlt évben a portugál idegenforgalmi ágazat már 1 millió 50 ezer főt foglalkoztatott, ami az országban gyakorlatilag a munkahelyek csaknem egynegyedét, 21,8%-át jelentette. 2018-ban a beutazók 85%-a volt szabadidős turista, az üzleti utasok aránya pedig elérte a 15%-ot. A WTTC elemzői azt is megállapították, hogy a nemzetközi idegenforgalom részaránya 69%. míg a belföldié 31% volt, ami azt bizonyítja, hogy változatlanul erős a külföldi érdeklődés az ország iránt.

Jól teljesítettek a portugál repülőterek is, mivel 2018-ban mindegyikük kétszámjegyű növekedést ért el, s csak Lisszabon 29 millió utast indított és fogadott. A WTTC prognózisa szerint 2019-ben a portugál turisztikai ágazat növekedése tovább folytatódik, s elérheti az 5,3%-ot is, ami csaknem a duplája lesz az Európai Unió 2,5%-os átlagának.

Földesi László

Fotók: TAP