A Felelős Gasztrohős Alapítvány az Élelmezési Világnap alkalmából megjelentette a Séfek Kiáltványát. A séfektől séfeknek szóló akcióterv összefoglalja, mit tehetnek, akik ebben az irányban elkötelezettek, a fenntarthatóbb élelmezési rendszer elősegítése érdekében.

Az eredetileg angolul megjelent dokumentum 38 ország több mint 130 séfjének segítségével készült, bemutatva a jó gyakorlatokat. Ad javaslatokat, amelyek elősegíthetik 2030-ra a cél elérését. Az ENSZ által 2015-ben elfogadott Fenntartható Fejlődési Célok második pontja „az éhezés megszüntetése”, amelynek alcéljai között szerepel többek között a gyermekek számára elérhető biztonságos, tartalmas és elégséges táplálék biztosítása, az élelmiszer kistermelők mezőgazdasági termelékenységének és bevételének megduplázása, olyan fenntartható élelmiszertermelő rendszerek megteremtése, amelyek segítik a biodiverzitás megőrzését, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodóképességet.

Varga Judittól, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatójától megtudtuk, a kiáltvány elkészítésében vezető szerepet játszó Paul Newham, megismerve a magyar Fenntartható Vendéglátóhelyek hálózatát és azt a munkát, amelyet néhány hazai séf végez az élelmiszerhulladék csökkentésére, a helyi és a szezonális alapanyagok felhasználására, javasolta a Kiáltvány magyarországi terjesztését. Fontos a helyi jó gyakorlatok gyűjtése, amelyek motiválhatják még több étterem vezetőjének és szakácsnak a fenntartható ételek készítését. Az Alapítvány célja éppen ez. Szeretnék, ha a kezdeményezés honlapján minden hazai séf elolvasná a kiáltványt, csatlakozna 400 kollégájához, akik receptekkel és bevált módszereikkel utat mutatnak. Az angol, francia és spanyol nyelv után az Alapítvány önkéntesei elkészítették a magyar fordítást, amely letölthető az alábbi linken:

https://gasztrohos.hu/wp-content/uploads/2019/10/Sefek_Kialtvanya_Felelos_Gasztrohos_Alapitvany_web.pdf

Hajós Anna