Október 27-én, vasárnap hajnalban 3-ról 2 órára vissza kell állítani az órákat, s ezzel a közlekedési vállalatoknál életbe lép a 2019-2020-as téli menetrend. A mostani téli időszámítás 2020. március 29. vasárnapig tart. Az ezzel kapcsolatos magyarországi szabályokat még 1996-ban, egy kormányrendelettel igazították az Európai Unió tagállamaiban érvényes rendszerhez.

A módosításra elsősorban a nemzetközi utazási menetrendek harmonizációja miatt volt szükség. Ennek megfelelően, a MÁV például azóta azt az elvet követi, hogy a nemzetközi vonatok az őszi idő-átállításnál a határállomáson várakoznak az új időszámítás szerinti indulási időre. Amikor pedig tavasszal egy órát veszítenek, akkor az átállítástól kezdve a szerelvények névlegesen egy órás „késéssel” közlekednek tovább.

A kötelező procedúra miatt időközben a légitársaságok is hozzáigazították téli és nyári menetrendjük kezdetét és végét az óraállításhoz. Tehát az átállási időpontok az EU országaiban megegyeznek a nálunk alkalmazottal. Az átállás azonban soha nem a helyi idő szerint, hanem ugyanazon időpontban történik meg.

Az alternatív időszámítást egyébként energiatakarékossági okok miatt, elsőként az Egyesült Államokban vezették be 1916-ban. Magyarországon 1954-től 1957-ig már alkalmazták a nyári-téli időszámítást, de használata ezt követően több mint két évtizeden át szünetelt, s csak 1980-tól vezették be újra. Nem árt viszont tudni, hogy az Európán kívüli országokban az óraállítási szabályok ma sem egységesek.

Az Egyenlítő környezetében például a nap hossza túl keveset változik az év folyamán ahhoz, hogy a különbség kihasználható legyen. Nem áll át Kína, Japán, csaknem egész Ázsia és Afrika, Dél-Amerika nagyobb része sem, sőt az USA néhány területén sincs átállás, például Hawaii, Puerto Rico, és Arizona nem igazítja át az óráit. Magyarország időzónájában a számítógépek télen GMT+1 óra (CET, Central European Time), míg nyáron GMT+2 óra (CEST, Central European Summer Time), beállítással üzemelnek. Ugyanakkor a greenwichi középidő, a GMT fogalma már nem szabványos, ezért helyette egyre inkább a UTC (Universal Time Coordinated – egyezményes koordinált világidő) elnevezés használatos.

A mostani hétvégén azonban (végre) az utolsó óraátállítások egyike lesz. Az Európai Parlament ugyanis nagy többséggel szavazta meg az évi kétszeri óraátállítás eltörlését.

Azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében.

A döntés hátterében az áll, hogy a nyári időszámítás (Daylight Saving Time) az eredeti, és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett, valójában egy „kitalált” időzóna, amely alkalmas az alvás és az ébrenlét évmilliókon át kialakult, természetes ritmusának megzavarására.

 

Földesi László