Kalocsa város önkormányzata 30. alkalommal rendezi meg a Paprikafesztivált, hogy megünnepelje világhírű fűszernövényét, a nem véletlenül piros aranynak nevezett paprikát. Céljuk az, hogy szeptember 13-14-én a kalocsai érsekkertbeniden a vendégek „testközelből” ismerhessék meg a paprika termesztésének hagyományát, a vele készülő ételek harmonikus ízét, valamint a hozzá fűződő népművészeti örökséget. 

A helyi baráti társaságok részvételével kerül sor az immár 23. alkalommal a fesztiválhoz kapcsolódó főzőversenyre, amelynek most már hatodszor a szürkemarhapörkölt is fontos része lesz. Az alapanyagot biztosítják számukra. Várhatóan éppen huszonhárom csapat áll rajthoz. Itt lesz a „tetovált séf” is; Serényi Zsolt hétköznapi ételeket kínál minőségi alapanyagokból, „tisztességesen elkészítve”.

A hagyományőrzők közül a néptáncosok, népművészek ezen a szombaton kapják meg a Pécsiné Ács Sarolta néprajzkutató nevét viselő díjat.  Érdemes betérni a kívülről is kalocsai mintával díszített tájházba, és a vasútállomáson szintén ez a motívumvilág gyönyörködtet. A Kalocsai Hagyományőrzők Házában író-, pingáló és hímző bemutatók lesznek, a Fazekas Alkotóházban fazekas és kovácsmester munkáját lehet megtekinteni, vagy a kézműves vásár kínálatával találkozni. Jelen lesz az egyik testvértelepülés, a szerbiai Kúla, amely egész utcányi érdekességet vonultat fel. Kisvonat közlekedik Kalocsa belvárosában, amely a látogatóközpont elől indul és oda tér vissza.

Miután Kalocsa iskolaváros, érseki város és egykori katonaváros, nem maradhat el a fúvós zenekar koncertje sem, a többi zenei esemény mellett. A gyerekeket vidámpark szórakoztatja.

Hajós Anna

Fotó: Megyeri Attila