Az augusztus a körmendiek legkedvesebb nyári hónapja, hiszen ebben az időszakban rendezik a város legjelentősebb közösségi-kulturális eseményét, a sok ezer embert megmozgató Körmendi Napokat. Az augusztus 15-20. közötti programsorozatot az teszi még különlegesebbé, hogy a a Batthyányiak városa az idén ünnepli fennállásának 775. évfordulóját.

Bebes István polgármester szerint a Körmendi Napok nagyszerű lehetőség arra, hogy a szórakozás, a kikapcsolódás és az együttlét mellett megemlékezzenek a város gazdag történelméről, jeles alakjairól és nagyszerű eseményeiről. Az elődeiktől kapott örökséget ápolni kell, s egy napon továbbadni a következő generációknak. A hosszú augusztusi hétvégén Körmend ikonikus helyszínein gazdag programkínálat várja a helyieket és a turistákat. 

Körmend ékessége, a hercegi Batthyány-Strattmann-kastély, az ország egyik legjelentősebb műemlékegyüttese. Magyarországon öt kastélyegyüttes került a kulturális közcél szempontjából kiemelt kastélyok közé: az óbudai Zichy-kastély, a fertődi Esterházy-kastély, a gödöllői Grassalkovich-kastély, a körmendi Batthyány-Strattmann kastély és a keszthelyi Festetics-kastély. A körmendi műemlék hosszú históriájával a fentiek közül is kiemelkedik, hiszen a barokk kastély megalkotásához felhasználták a 15. századi várkastélyból a 17. század folyamán kiépített végvár falait.

A Batthyány Örökségközpont fogadóépülete

A Batthyány Örökségközpont meghatározó szerepet tölt be a hazai turizmusban. A fogadóépület elegáns tereiben információkat szerezhetnek a család és a kastély történetéről, felüdülést hoz a gyönyörű, ősfákkal és növényritkaságokkal ékeskedő várkertben tett séta és nemcsak történelmi, szellemi, hanem ízbeli utazásra is invitálják a látogatókat. A Liktáriumban a térség őstermelői, biogazdái által termesztett növényekből előállított szárítmányokat, főzeteket kóstolhatják meg és vihetik magukkal. A kóstolható élményekkel azok az évszázados gasztro-gyógyító hagyományok élednek újra, amelyeket a Batthyányak meg alapoztak meg.

A Körmendi Napok programja itt érhető el: http://kormend.hu/editor_up/Hirek/2019/kn/KN19_A5_web.pdf. A kínálat gazdag, néhányat kiragadva bíztatjuk olvasóinkat, hogy a hétvégén látogassanak el a 775 éves Vas megyei városba.

A Vas megyei Vadászkamara (az egyéni vadászok érdekvédelmi szervezete) és a Vasi Vadgazdálkodók Védegylete (a vadászatra jogosult vadásztársaságok érdekvédelmi szervezete) 22. alkalommal rendezi meg a Vas Megyei Vadásznapot. Magyarországon 65 ezer vadász él, közülük 2172 Vas megyében. A vadásznapon az érdeklődők is megtapasztalhatják a vadászok mindennapjait, feladatait, láthatják az eredményeket, s választ kaphatnak kérdéseikre: Miből áll a vadgazdálkodás, mit szabályoz a Vadászati törvény? Milyen hagyományok, szokások színesítik a vadászok életét? A magyar az 1937-es berlini világkiállításonelnyert első díj óta világhírű. Nem véletlen, hogy 2021-ben, az 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítás 50. évfordulóján újra Magyarország rendezheti az Egy a Természettel Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítást Budapesten. Ehhez számtalan rendezvény és kiállítás kapcsolódik majd az ország minden részén.

A vadásznaphoz kapcsolódva három helyszínen négy kiállítás is megtekinthető: trófeagyűjteményeket, vadászati témájú festményeket, gyermekrajzokat és természetfotósok pillanatfelvételeit csodálhatnak meg a látogatók. A 10 éves Vas Megyei Vadászkürt Egyesület pedig több koncertet ad.

Ötven éve az augusztusi ünnep egyik legszínesebb és leghíresebb látványossága a körmendi Csónakfelvonulás, amit a tűzijáték követ Szent István napjának előestéjén. A Körmendet kettészelő Rába folyón évről-évre új formációk jelennek meg, a kreatív alkotók új anyagokkal, formákkal, ötletekkel dekorálják a hajókat. A történelmi múlt megidézése mellett természetesen a humor is megjelenik, s ami a legfontosabb, minden összefogással készül. Összefognak a Körmenden élők és dolgozók, az itt működő vállalkozások, intézmények. Ennek köszönhető, hogy a Csónakfelvonulás színvonala és hangulata méltán vetekszik a debreceni virágkarneváléval.

Mészáros Mariann