Köztéri szobraink. Velünk élnek. Velük élünk. Néha áthelyezik őket, vitát keltenek, kit hova és miért állítanak. Némelyek évszázadokig élnek közöttünk, mások eltűnnek, megsérülnek, kopnak, vagy inkább fényesednek, a sorsuk tőlünk függ. Kő, fém, fa – a köztéri alkotások legtöbbje az ókortól a máig rendelésre készül. A művész sorsára engedi, amikor lehull róla a lepel, s a legfőbb műítész a kor embere, az éppen arra sétáló járókelő. Kaposváron sétáltunk, szobrok között.

Kaposvár a festők és művészek városa, a szökőkutak és parkok városa. És 2010 óta a komolyzenei fesztiválközpont is. Azóta rendezik meg a Kaposfestet augusztus 13-19. között, amely Európa egyik legszínvonalasabb komolyzenei fesztiváljává híresedett, és több mint tizenötezer látogatót vonz évente.

A szobrok az év minden napján köztünk élik életüket, őrzik a városban született, vagy valaha itt járt hírességek emlékét. Ahogy a neoreneszánsz, klasszicista és szecessziós épületek is, domborműveikkel, szobraikkal. Kaposvár a szobrok városa is. Ha a város sétálóutcáján a főtér felé haladunk, számos alkotás vonzza magára a szépre fogékony látogató tekintetét. Belebotlunk Ady Endrébe, aki épp séta közben találkozott a város híres szülöttével, Rippl-Rónai Józseffel. A találkozás 1909-ben történt, Ady nagy sikerű felolvasóestet tartott a Korona (mai nevén Kapos) szállóban. Az utca is az ő nevét viseli. A szoborcsoport a Kaposváron élő Gera Katalin alkotása, társalkotója Csernák Máté. A két úrhoz 2010 óta bárki csatlakozhat, s találgathatja, épp miről folyik a diskurzus, s közben simogatja Rippl-Rónai kutyájának fejét.

Ady Endre találkozás Rippl-Rónai Józseffel

Rippl-Rónaival az utcában másutt is találkozhatunk, Trischler Ferenc szobrát 2009-ben avatták fel, Rippl-Rónai szamárfogatos kordján ül, s miközben a járókelők kirakatokat nézegetnek, vagy épp felkapaszkodnak mellé, nyugalmat sugározva ül a fogaton. A szobor persze nem véletlenül került az Arany Oroszlán gyógyszertár közelébe. Az 1780-as években épített barokk patikában volt majd egy évszázaddal később gyógyszerészsegéd Rippl-Rónai. A patikába betért az akkor Somogyban tartózkodó Csokonai-Vitéz Mihály is, hogy gyógyírt kapjon fogfájására.

Roppl-Rónai József a csacsifogaton az Arany Oroszlán előtt

Városszerte, így a sétáló utcában is több alkotása áll Weeber Katalinnak, aki 1963 óta él Kaposváron. A járókelők egyik kedvence a 2008-ban felavatott Tótágas, amelynek célja felirata szerint: Ha tótágast áll az életed, csak simogass meg, és átszáll rád a derűm. Weeber a Fő utca 1. szám alatti  ház “vakablakából” Igéző (című) nőalakját is örömmel nézegetik az arra sétálók, a 2015-ös szobor önmagáért beszél, de felirata egyértelmű: Pillants rá a keblemre és ábrándozhatsz kedvedre.

Még egy köztünk, velünk a járdán élő emberléptékű szoborkompozíció volt sétánk kedvence: Sörös Rita és Szabó Éva alkotása, a Játszó gyerekek. 2010 óta játszanak velünk, a képzeletünkkel, s ha elfáradtunk, leülhetünk melléjük egy mesére, egy dalra.

Játsszunk velük!

Vannak persze Kaposvárnak régi szobrai: a Nagyboldogasszony székesegyház oldalában Szent István méltóságot sugárzó szobra, a város védőszentjének választott Nepomuki Szent János 1742-ben készült barokk szobra, amely hosszú utat járt be, míg jelenlegi helyére, a székesegyház elé került. S nem messze tőle áll a Magyarok Nagyasszonya. S nyitóképünkön Kossuth Lajos szobra. A neoreneszánsz stílusú városházától néhány lépésre a főtéren áll a város országgyűlési képviselőjévé és 1889-ben díszpolgárává is megválasztott Kossuth szobra, a tér is az ő nevét viseli 1911 óta.

Történelmi lépték és mai séta. Szobrok a szemmagasságunk felett és velünk egy utcában, a mi utcánkban. Élmény köztük sétálni. 

Kép és szöveg: Mészáros Mariann