A Békés megye dél-keleti csücskében fekvő 3860 lelket számláló kisváros idegenforgalma nem jelentős, de az augusztus eleji Dinnyefesztivál tízezreket vonz a dél-alföldi településre, amelynek határában van hazánk egyik legjobb minőségű termőtalaja. A magyar görögdinnye-termesztésben piacvezetők, a kiváló minőségű medgyesi dinnye nemcsak belföldön keresett, hanem az Európai Unió országaiban is. Az augusztus 2-4. közötti fesztiválon minden a dinnyéről szól.

Medgyesegyháza közigazgatási határában honfoglalás kori temetőt tártak fel, ahol most a Csanád vezér emlékpark kopjafái őrzik a múlt emlékét. 1893-ban nyilvánították nagyközséggé, és idén júniusban volt tíz éve, hogy megkapta a városi rangot. Az évfordulóra dr. Nagy Béla György polgármester köszöntőjével a címoldalon jelent meg a Medgyesegyházi Hírlap. Amellett, hogy köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt évtizedekben fáradságot és fásultságot nem ismerve részt vettek a település fejlesztésében, egy történelmi korszak lezárásaként értékelte  a várossá nyilvánítást.

Medgyesegyházán egy emberöltő alatt kétszer is megtörtént, ami szinte egyedülálló a Kárpát-medencében: 1888-tól Békéscsabáról szlovákok, 1947-ben pedig a csallóközi Gútáról magyarok települtek ide, akik példamutató módon illeszkedtek be az őslakosok életébe, tisztelve a más népek kultúráját. A városban jelenleg is két kisebbségi önkormányzat működik, a szlovák és a román, s a kultúrák gazdagsága az augusztus 2-4. közötti Dinnyefesztivál programjában is megmutatkozik. 

Content goes here

A várossá nyilvánítás idején is dr. Nagy Béla György volt a polgármester, aki 1990 óta egy ciklus kivételével áll a város képviselő-testülete élén. Fontos feladatnak tartja a környezet szépítését, s bízik a turizmus és az idegenforgalom fellendülésében. Ebben nagy szerepet játszik a Dinnyefesztivál, amit a megyében elsőként rendeztek meg hagyományteremtő céllal, s azóta több település is követte példájukat.  A polgármestertől megtudtuk, hogy az idén is több tízezer látogatóra, érdeklődőre számítanak. A fesztiválon kívül idegenforgamukban továbbra is a rendezvény- és a vadászturizmus az elérhető és reális célkitűzés, bár szívesen bővítenék a kört, de erre eddig nem volt forrásuk.

Az idei immár a 25. fesztivál, s a polgármester szerint legfontosabb eredménye, hogy összetartja a közösséget, erősíti az érzést, hogy csak együtt lehetünk sikeresek.

A háromnapos fesztivál programjából csak ízelítőt adunk: műsort ad a Szlovák és a Román Nemzetiségi Önkormányzat, koncertezik Deák Bill Gyula, a Republic együttes és a Punnamy Massif zenekar, fellép Dombóvári István humorista, az Új  Bojtorján együttes.

Számomra a legérdekesebbek a dinnyével kapcsolatos vetélkedők: dinnyepakoló, dinnyedobozoló, dinnyeevő, dinnyesaccoló, dinnyezsonglőr  és dinnyefigura-készítő versenyre lehet nevezni. Várják a legjobb jelmezeseket is, avatnak dinnyelovagot és persze az idén is lesz ínyenc verseny. Évről évre változatosabb gasztronómiai csodákkal jelentkeznek a medgyesiek.

A részletes program: http://www.dinnyefesztival.hu/FŐOLDAL-m51

S ha már az ínyencségekről beszéltünk:

egy régi családi dinnyereceptemet megosztom Olvasónkkal:

A görögdinnye minden része finom csemege, még a héját is vétek kidobni, készítsünk belőle inkább befőttet! Egy 8-10 kilogrammos dinnye külső, kemény zöld héjat vágjuk le vékonyan, a fehér részt (akkor lesz az igazi, ha pár milliméternyi a piros húsból is rajta marad) vágjuk egyforma, másfélszer másfél centis kockákra. Tegyük egy nagy fazékba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi és tegyünk hozzá másfél deciliter 20 százalékos ecetet. Addig főzzük, míg a kockák üvegessé nem válnak, időnként kavarjuk meg. 

Szűrjük le, jól csepegtessük le. Közben másfél kilogramm cukrot főzzünk fel sziruppá minél kevesebb, kb. egy deciliter vízben. Amikor mézállagú, tegyük bele a lecsurgatott dinnyehéj-kockákat, és főzzük egy órát. Tegyük félre másnapig.

Másnap ismét szűrjük le a dinnyehúst, a szirupot forralással sűrítsük be, s tegyük bele vissza a dinnyét, s újból főzzük fél órát. Ismét tegyük félre egy napra.

Időközben a dinnyehús az eredetinek a felére esik össze, hiszen víztartalma távozik, a kockák egyre aranyszínűbbek és üvegesebbek. A harmadik napon ismételjük meg a szűrést, besűrítést és a forralást. Tehetünk hozzá fél rúd vaníliát, vagy néhány szál levendulavirágot, esetleg mentaleveket. A jól kiforralt szirupos dinnyehéj-kockákat alaposan kimosott, kiforrázott kisebb üvegekbe töltsük, jól zárjuk le. Semmilyen tartósítószer nem szükséges. Az úgynevezett húzatással készített, törökös-keleties édesség évekig eláll.

Én többnyire gyümölcssaláta készítéséhez használom, rendkívül egzotikus, különleges ízt ad, ilyenkor egy evőkanálnyi szirupot is hozzáöntök az általában ötféle szezonális gyümölcsből készített keverékhez. Gyümölcstortához is kiváló, ilyenkor jól csöpögtessük le, hogy a szirup ne áztassa el a piskótát, illetve az arra kerülő vaníliakrémet.

Az elkészítés időigényes, igaz, de megéri! Ha vendéget kínálunk vele, kérdezzük meg, szerinte miből készült a csemege. Garantáltan kevesen fogják eltalálni, de a siker nem marad el!

Mészáros Mariann

A fotók forrása: Medgyesegyháza honlapja