A bor kismértékben orvosság… Ebben bízunk mindannyian, akik kedveljük a minőségi borokat, és persze hozzá a finom ételeket. Július 17-21. között Bükfürdőn várja színes, érdekes, borra épülő fesztivál sok-sok programmal az itt élőket, a nyaralókat, vagy az ide látogatókat.

Az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál működik a régió leglátogatottabb gyógyhelye, Bükfürdő. 1957-ben olajkutatás közben találták meg – ahogy Magyarországon sok helyen – az 58 fokos gyógyvizet. Rövidesen megépült a fürdő, majd lett szálloda, létrejöttek szálláshelyek, és néhány éve a település megkapta a gyógyhely rangot is. Tizennegyedik alkalommal tartják a „Gyógy-bor” napokként megismert Borfesztivált. Az előzetes országos nevezések után itt kihirdetik a borverseny zsűrijének a döntését, hogy melyik fehér-, illetve vörösbor lesz egy éven keresztül Bük város bora, és szerepel ekként a város reprezentációjában. Tavaly a szekszárdi Fekete pincészet 2016-os Syrah-ja nyerte el a rangos címet. Horváth Lívia a szervezők nevében elmondta, minőségi borokat és helyi ízeket kóstolhatnak a fesztiválon az érdeklődők, de lesznek különleges fellépők is a gasztronómia színpadán. Érdekes étellel és a receptjével lehet megismerkedni 18-án délután, amikor Rácz Jenő Michelin-csillagos séf főz. Sanghajban szerezte meg a csillagot és három alkalommal sikerült megvédenie azt. 2018 óta a kínai Bocuse D’or csapat edzője. A 29 éves séf most költözött vissza hazánkba, és várhatóan az év végén nyit Budapesten éttermet. Itt égetett karfiolt, kínai ecetben savanyított kínai gombát, dehidratált marhapofát barna vajmártással készít és tálal. Július 20-án még egy séf mutatkozik be: Tasnádi Ákos, a budapesti Cupákos és a Macesz Bistro konyhafőnöke. A hagyományos magyar konyha megfiatalítása a célja; nála lesz cupákos burger, és borsófőzelék fasírttal.

Hagyományőrzés jelmezekkel és étkekkel

Ám nemcsak ők készítenek ételeket, hanem a Történelmi udvar területén a hagyományőrző csapatok. A kort idézik, amelynek viselkedését, hadikultúráját elsajátították, és most a konyháját is bemutatják. Mátyás király fekete serege korhű jelmezben érkezik, felépítenek egy tábort, konyhával és reneszánsz ételeket készítenek az arra az időre jellemző alapanyagokból. A sárvári Nádasdy bandérium török kori fogásokat kóstoltat. Hargitáról székely konyhai bemutatót várnak.

A vendégek, kóstolgatók mind a fent említett séfek, mind a hagyományőrzők ételeinek a receptjét megkaphatják a helyszínen, kis kartonokon, vagy az interneten is hozzájuthatnak.

A szervezők fokozott figyelmet kívánnak fordítani a műanyagmentességre. Ennek jegyében a fesztiválnak lesz saját üvegpohara is. 

Miközben falatozni és kortyolgatni lehet, egymást követik a színpadokon a műsorszámok. A gyerekeket többek között gólyalábas komédiások, meseszínház, bábszínház, gyermekfoglalkoztató szórakoztatja, a felnőtteket pedig neves együttesek és előadók. Július 21-én éjjel tűzijáték zárja a rendezvényt. 

(A fesztiválra a GYSEV 50 százalékos utazási kedvezményt biztosít.)

Hajós Anna

Plusz egy recept