Az elefántok mellett zsiráfok, tevék, pónik, lámák, zebrák lepték el a déli parti várost július 1-jén, amikor megérkezett az ifj. Richter József által vezetett Magyar Nemzeti Cirkusz teljes társulata, amely az idén kétnapos programmal ünnepli a Cirkuszok éjszakáját és fennállásuk 25 éves évfordulóját. Az elmúlt évek kirobbanó sikere indokolja, hogy július 12-én és 13-án is várják a közönséget, így talán mindenki bejut a különleges produkciókat és hangulatot ígérő, éjszakába nyúló előadásra.

A Cirkuszok éjszakáján a Magyar Nemzeti Cirkusz évek óta Balatonlellén tart nagyszabású programot, amelyet megelőz a Balatonba fürdőzni induló elefántok látványos felvonulása a 7-es úton, majd pancsolásuk a tóban. A fürdetés minden évben nagy attrakció, felnőttek és gyermekek hada kíséri a fegyelmezetten és “elefántsorban” haladó menetet, amely a Cirkusz térről 13 órakor indul a Napfény strandra.

Elefántok Balatonlellén tavaly – az idén is nagy attrakció lesz

Az elefántfürdetés csak a “bemelegítés” az esti műsorhoz, amelynek kezdete előtt a közönség is a porondra léphet, barátkozhat az állatokkal, felülhet az elefánt hátára, zsonglőrködhet a társulat tagjaival, és persze fotózkodhat velük. Ifjabb Richter József társulata 70 fős és mintegy 100 állattal utazzák körbe az országot, van, ahol csak egy hosszú hétvégét töltenek. Balatonlelle azon települések egyike, ahol több mint három héten át a hét hat napján porondra lép a társulat. Az idén, jubileumi évükben minden idők legizgalmasabb és leglátványosabb gálaműsorával érkeztek, és ráadásként nemcsak pénteken, hanem szombaton is ünneplik a Cirkuszok éjszakáját. Mindkét napra tartogatnak meglepetéseket, más és más sztárvendégek lépnek majd fel, a pénteki elefántfürdetés után szombaton mini szafari várja a látogatókat. És természetesen mindkét napon bekukkanthatunk a kulisszák mögé, és meglátogathatjuk az állatparkot.

Kék zsiráf – a cirkusz varázsa

A Magyar Nemzeti Cirkusz köztudottan állatbarát cirkusz, igazgatója, ifjabb Richter József  szerint nincs is cirkusz állatok nélkül. Ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy az állatok védelme, megfelelő körülmények közötti tartása alapvető követelmény. Mi sem bizonyítja jobban, mint a folyamatos szaporulat, hogy náluk jól érzik magukat az állatok. A tavaly született, Lelle névre keresztelt zebmár (zebra anya, szamár apa) mellé nemrég újabb zebra-szamár született, másnap pedig egyik mongol tevéjük is világra hozta első kicsinyét.  Az idén még egy kis láma érkezése várható.

A Magyar Nemzeti Cirkuszt 25 évvel ezelőtt alapító Richter József sokgenerációs cirkuszcsaládból származik, 1974-ben feleségével, Carola Renz-cel lovas akrobata produkciójukkal elnyerték az első Monte-Carlo-i Cirkuszfesztivál Ezüstbohóc-nagydíját. Nagyobbik fiúk, Richter Flórián és felesége, Edith 2008-ban a 32. Monte-Carlo-i Cirkuszfesztiválról első magyarként az Aranybohóc nagydíjat hozták el. Tavaly pedig ifjabb Richter József és csapata elnyerte az Aranybohóc díjat, három különdíjat és a közönség díját is. De a család emellett számos hazai és nemzetközi díj tulajdonosa. Ifjabb Richter József és felesége, Richter Merrylu (az olasz Casselly cirkuszdinasztia tagja) sokszoros díjnyertes pas de deux-je (balett lóháton) minden előadás fénypontja.

2012-ben az alapító Richter József átadta a cirkuszigazgatói szerepkört kisebbik fiának, aki ma a világ legfiatalabb cirkuszigazgatója. Richter József az egyedüli Kossuth-díjas cirkuszművész, a rangos kitüntetést 2017-ben vehette át.

Az ifjabb Richter József vezette utazó cirkusz augusztus 24-ig marad Balatonlellén, turnéjuk következő állomása Pécs lesz, és október végéig még az ország nyolc nagyvárosába viszik el jubileumi gálaműsorukat, világszínvonalú produkcióikat.

Mészáros Mariann

Fotó: Megyeri Attila (A képek a 2018-as Cirkuszok éjszakáján készültek)