Békés a Balaton naplemente előtt a fonyódi Kripta Villa kávézójának teraszáról. Aki csendre és szép kilátásra vágyik, látogasson el ide. De a Balatonnál természetesen tombol a nyár, a programok egymást érik, s egyre több a hazai és a külföldi turista. 

A hét végén számos nagyszabású program várja a Balaton partján tartózkodókat. Zamárdiban rendezik július 13-14-én a 13. Red Bull Air Race magyar futamát, az idén 90 éves Magyar Vitorlás Szövetség július 13-ára hirdette meg a Balatonfüredről rajtoló Fehér Szalagot, ami az utolsó túraverseny a Kékszalag előtt és jön a Cirkuszok éjszakája: Zamárdiban július 13-án a Richter Flórián Cirkusz egynapos, Balatonlellén a Magyar Nemzeti Cirkusz július 12-13-án kétnapos programmal készül.

Az e heti eseményekről a későbbiekben írunk, most a Kripta Villa legendáját osztjuk meg azokkal, akik egy kávé és sütemény elfogyasztása közben élőben is látni vágyják a teraszról eléjük táruló balatoni tájat és megismerni egy boldogtalan fiatal pár történetét.

Egy férfi és egy nő beteljesületlen, és örök szerelmének állít emléket a villa, a történet visszavisz minket a múlt század tízes éveibe. Az erdélyi Rédinger Ödön menyasszonya az esküvő előtt váratlanul támadt betegségben tragikus hirtelenséggel elhunyt. A vőlegény sosem tudta elfelejteni szerelmét, őrizte emlékét és kedves tárgyait. Majd a fonyódi Sipos-hegyen vásárolt panorámás telken villát épített emlékére, amelynek alagsorába Balaton-felvidéki vörös  homokkőből nászágyat faragtatott a megvalósulatlan nász emlékére. Titkos vágya az volt, hogy szerelme, Magdus és saját családja hamvai itt nyerjenek majd végső nyughelyet. Terve nem sikerült, mert Kolozsvár, ahol szerelmét korábban eltemették, már román terület volt. De a legenda, ami az örök és határtalan szerelemről szól, a mai napig él, megőrizve a fiatal pár emlékét, akik sosem lehettek egymáséi, de szerelmük örök és erős, mint a kőnyoszolya, amelyen ma is ott pihen életnagyságú szobruk.

A Kripta Villa múzeum szeptember 30-áig látogatható, a belépődíj felnőtteknek 300 forint, gyermekeknek, diákoknak 150 forint.

Kép és szöveg:

Mészáros Mariann