Bécs Budapesten, avagy ahogy karmesterként megbuktam… De élvezetes szórakozás volt. Nem kevesen lehettünk, akik végre kipróbálhatták, milyen is ott állni egy hetventagú szimfonikus zenekar élén, találkozni a figyelmes szemekkel, fogadni a nemzetközi hírű Zubin Mehta karmester üdvözlő szavait, majd beinteni a zenészeknek, hogy játsszák el Strauss Radetzky indulóját. Hát integetésem rövid és csúfos volt, a karmester úr leszögezte, hagyjam abba a próbálkozást, a zenészek pedig csóválták a fejüket. Élvezetes volt így is, és nemcsak nekem, nagyon sokan éreztek kedvet, hogy „karmesterkedjenek”. 

Minderre a Bécs napok Budapesten rendezvénysorozat részeként került sor, a budapesti Városháza parkban. Az esemény ünnepélyes megnyitóján méltatták a két szomszédos főváros közötti jó kapcsolatot, amelynek során együtt keresik a kiutat a fenntartható városfejlesztés és a szociális problémák megoldására. Marcus Schober bécsi közgyűlési képviselő és dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a közvetlen tapasztalatcserék fontosságát emelte ki, amelyben kiemelkedő szerep jut a mostani három napos tanácskozásnak is.

A Városháza előtti park eseményeit szintén az Eurocomm-Pr, Bécs város külképviseleti irodája rendezte a budapesti fővárosi önkormányzat támogatásával július 2-4 között. A rendezvényre érkezett a Bécsi Zene Házának közkedvelt attrakciójaként ismert virtuális karmester mobil verziója. (Aki itt nem tudta kipróbálni ügyességét, az Bécsben az eredetivel még kísérletet tehet…) További érdekességként egy közösségi könyvespolcot is felállítottak a parkban magyar, német és angol nyelvű könyvekkel, amelyeket az elhelyezett Hello Wood kényelmes POP-UP bútorain heverészve lehet olvasni, esetleg elvinni, ha helyette hoznak másikat cserébe. Közben kóstolhatták a frissítő hűs szörpöket és a violinkulcs formájú pereceket, hallgatva a kellemes háttérzenét.

A bécsi klasszikusok jegyében dr. Susanne Schicker megbízott hívta fel a figyelmet a jövő év kiemelt eseményére, Beethoven születésének 250. évfordulójára. Jóllehet a zeneszerző német földön született, de 22 éves korától Bécsben élt. Sok szállal kötődött magyar pártfogóihoz is. A jubileumi év fő célkitűzése osztrák részről, hogy Beethovent azokhoz is közel hozza, akik különben nem mennének el egy klasszikus koncertre. Ebbe a törekvésbe belefér a villámcsődület, vagy a róla elnevezett szörp, lekvár is.

Hajós Anna

Copyrights:

viennadays_Gabor Baksa