Brazília egyik vezető beutaztató irodája a HAVAS Creative Tours DMC, amelynek budapesti termékbemutatóján Sárdi Rezső, a cég magyarországi marketing képviseletének vezetője ismertette a sztenderd és néhány különleges brazíliai programkínálatát. A 30 éves utazási irodát tíz éve reprezentálja az Aviation Bt. 

A brazil cég tulajdonosa Francisco Havas, akinek, miután magyar gyökerekkel rendelkezik, szívügye a magyar piac.  A HAVAS Creative Toursnak  a központja Rio de Janeiróban van, itt 35 munkatársa segíti. Fontos szerepet játszottak mind a Foci VB alkalmából, amikor 50 ezer utas programját szervezték, majd az olimpia idején is több tízezret szolgáltak ki. Most a Copa America egyik fő utaztatója tisztséget nyerték el. Több brazil városban magyar nyelvű idegenvezetést is kínálnak.

Manaus, a dzsungelváros

A tájékoztatón az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy Brazília a világ ötödik legnagyobb országa, ahol szinte minden megtalálható a dzsungeltől, a mocsárvidéken át a történelmi városokig, és a 8000 kilométeres tengerpartig. Az általában két hetet az országban tartózkodó turisták hagyományos útvonala Rio de Janeiro, Salvador de Bahia és az Iguassu vízesés. Két-három nappal hosszabb ottlét esetén dzsungeltúra, vagy a magyarok által kevésbé ismert Pantanal 160 ezer négyzetkilométeres mocsárvidéke, ritka növény és állatvilágával is elérhető. Tízmillió aligátor, 650 madár-, 3500 növény-, 400 hal-, 100 emlős-, 80 hüllőfaj, valamint jaguár, fekete kajmán, sörényes farkas, óriásvidra, óriástatú, vízidisznó és brazil tapír szintén megtalálható itt, élményt nyújtva az ökoturizmus rajongóinak. Népszerűek az amazonasi hajóutak a 25 éve a régió folyóin hajózó Desafio kétárbocos vitorlásával. Ők havonta egy-két alkalommal négy-hat napos utakat indítanak, hogy megismerkedhessenek az érdeklődők az esőerdők világával és az ott élő indián törzsekkel. 

A vallási turizmus terén kevésbé ismert kuriózum a Nova Jerusalemben – ez Recifétől 200 kilométerre található -, minden évben megtartott, Krisztus keresztre feszítését bemutató passiójáték, ahol több mint 500 szereplővel és statisztával látható az előadás, egy-egy alkalommal 10 ezer néző előtt. A műsor címe „Paixao de Christo”.

Szakmai programokat kínál az utazási iroda a dél-brazíliai fejlett borászatokba. Számos további érdekes város, üdülőhely és rezervátum is megtekinthető, köztük például az UNESCO világörökség címet elnyert Paraty, amelyet 1597-ben alapítottak, és megőrizte a koloniális és a császári idők számos örökségét. 

A karnevál 2020-ban február 21-24 között lesz Rió de Janeiróban, egy héttel később tartják a győztesek parádéját, amely ugyancsak népszerű kedvezőbb árai miatt, a program viszont nagy élményt nyújt. Egész évben látogathatók a szamba iskolák, lehet ismerkedni a karneváli felkészüléssel.

A Havas nemcsak Brazíliába, hanem szinte az egész dél-amerikai kontinensre szervez utakat: Argentína, Chile, Peru, Bolívia, Uruguay és Paraguay a legfőbb desztinációk. 

Sárdi Rezső

A tájékoztatón Sárdi Rezső elmondta, készséggel segítenek a programok összeállításában, az útvonal megtervezésében, és a belföldi brazíliai és dél-amerikai repülőjegyek foglalásában, kiállításában. Számos dél-amerikai légitársasággal állnak kapcsolatban, valamint több brazíliai belföldi légitársaság járataira is foglalható általuk repülőjegy; ez különösen a csoportos utazásoknál költséghatékony. A brazil légi bérletek segítségével kedvező áron és feltételek mellett bebarangolható a kontinensnyi ország.

Hajós Anna