Szent László király 1091-ben alapította meg Somogyváron a bencés apátságot az általa behívott francia szerzeteseknek. A legenda szerint negyven éven át itt volt eltemetve a lovagkirály, ám ezt a legújabb kutatások nem igazolják. Somogyvár történelmi emlékhely, ahol az idén harmincadszor rendezik meg a Szent László napokat, most hétvégén, június 28-29-én.

Szent László őrzi a települést. Egyes vélekedések szerint nem itt temették el, de ereklyét kaphatott Somogyvár

Somogyvár a középkorban jelentős kultikus és kulturális központ volt. A török veszély közeledtével a várfallal körülvett kolostort és templomot elhagyták a szerzetesek, az az sokáig végvárként szolgált. Az idő múltával azonban az egykor pompás épületek  az enyészetté lettek. Az 1970-es években kezdődött meg a két évtizeden át tartó régészeti feltárás. A romegyüttest már 1983-ban nemzeti történelmi emlékhellyé nyilvánították, de csak később, 1991-ben nyitották meg a látogatók előtt. Ismét eltelt két évtized és Somogyváron újabb építkezés kezdődött. Monumentális látogatóközpont épült, amely interaktív módon mutatja be a Somogyvárhoz és környékéhez köthető történelmi eseményeket, az 1192-ben szentté nyilvánított király életét, az általa alapított apátság és hatalmas templom építészeti ritkaságait.

A romok: jól látszik a három hajóból, az északi mellékhajóból és az ehhez csatlakozó sekrestyéből álló épületegyüttes

A 2015-ben átadott látogatóközpont és kőtár megtekintése után a hatalmas és igényesen kialakított rekreációs parkban órákat tölthetünk el a gyümölcsfák, levendula- és szőlőültetvények között. A kilátóból pedig a mesés somogyi tájat csodálhatjuk, rálátásunk van a belső tavakra, a Balatonra, az északi partra.

A kilátóból nemcsak a romkertre, a környező parkra, hanem a Balaton-Felvidékre is rá lehet látni

A Szent László napok programja június 28-án délután kiállításmegnyitókkal, koszorúzással kezdődik. Este a látogatóközpontban koncertet tartanak. Másnap a bencés apátság romjai között déltől várják változatos és érdekes programokkal a helyieket és a turistákat. Bemutatkoznak a mézlovagrendek, egy órakor kezdődik a kultúrák gasztronómiai találkozója, kettőtől zenés-táncos kulturális műsor várja az érdeklődőket, amely az esti 11 órás tűzijátékkal zárul.

S persze itt lesznek a helybéli kézművesek, ki lehet próbálni az íjászkodást, s nem feledkeztek meg a gyermekekről sem, őket többek között lufihajtogatás, bohóc,  csillámtetoválás, ugrálóvár várja, no meg az ilyenkor elmaradhatatlan vattacukor, pattogatott kukorica.

A Szent László Napok alatt kisvonattal járhatjuk be az összes nevezetes helyszínt: a Látogatóközponttól indul, a Nemzeti Emlékhely (a romterület) érintésével a Széchenyi kastélyig közlekedik, ez utóbbiban érdemes megnézni a régi faragásokat őrző előcsarnokot és a bencés apátság egykori, rekonstruált épületének makettjét. A kastély diákotthona nyáron vendégek fogadására is alkalmas, nagyobb létszámú csoportok számára is ideális. Az utazó a környékben lévő pincéket is felkeresheti, ezek egy része  is kínál szállást.

Mészáros Mariann

Fotó: Megyeri Attila