A Győr-Moson-Sopron megyei alig több mint ezer lakosú kis falu, Nagylózs gazdag történelmi múlttal rendelkezik. A falu környékét a 3-4. században rómaiak lakták. Első írásos említése – Loos – 1264-ból való, Zsigmond király 1431-ben mezővárosi rangot kapott, s hosszú ideig az akkori Sopron megye legnépesebb településeként tartották számon. Csaták helyszíne volt, több alkalommal felgyújtották, de a település mindent átvészelt. Viharos története a történelem viharait idézi fel. Talán múltbéli örökség, hogy a gyönyörű környezetben fekvő falu lakosai ma is összetartó közösséget alkotnak. Egyik büszkeségük a Pipacs Fesztivál, amit június 22-23-án rendeznek meg.

A Pipacs Fesztivált először 2006. június 24-én rendezte meg Nagylózs Község Önkormányzata a Szent Iván éj hangulatvilágát megidézve, tündérekkel és manókkal, szerelemjóslással, tűzgyújtással és ami a legfontosabb: a Nagylózson élő emberek közös összefogásával. – mondta a TTG Hungary-nek Szigeti Éva polgármester. 2010 óta a Szent Iván éjhez legközelebb eső hétvégére szervezzük a fesztivált, melynek sikeréhez mind a hét helyi egyesület hozzájárul. Az egyesületek között olyan nagy múltú is van, mint az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amelyet 130 évvel ezelőtt hívtak életre. A hagyományosnak mondható programok mellett minden évben valami újdonsággal  is előrukkolunk: idén az Utazó Planetárium látogat el hozzánk és szombaton hat félórás előadást tartanak az óvodában. A legkisebbeknek szóló programcsokor elnevezése is beszédes: Gyermekmennyország…

page2image3843872

 

 

 

 

 

Nagylózson szeretnek álmodozni, s a jótündéreket nemcsak a Pipacs Fesztiválon várják a helyiek, hanem a hétköznapon is. A polgármestertől megtudtuk, hogy korábban több helyszínen tartották a fesztivált, és minden erőfeszítést megtesznek a rendezvény minél sokoldalúbbá és vonzóbbá tételéért. Csakhogy a településen nincs szálláshely, nincs étterem, így felelősséggel nem mernek a kétnapos programnak nagy hírverést kelteni. Túristák emiatt csak elvétve érkeznek hozzájuk.

– Pályázunk mindig, minden, minket érintő lehetőségre és akkor sem adjuk fel, ha nem nyerünk. Számtalan fejlesztési ötletünk van, melyeket Nagylózs terepviszonyaira és belső, eddig rejtett értékeire alapozunk. Önerőből lassan haladunk a megvalósításukban. A fesztivál költségvetése már több éve egymillió forint, emiatt a korábbi tíz helyszín helyett most négy van. Emiatt is mi szinte minden létező pályázaton indulunk. – mondja a polgármester.

A turizmus beindulásához a falunak vendéglőre, szálláshelyre volna szüksége. Ez utóbbinak kiváló volna a falu központjában álló egykori “Rozárium” épülete. A domonkos renddel már folytattak (eddig eredménytelen) tárgyalásokat az épület hasznosításáról, amelyben 14 szobás, 8 fürdőszobás szálláshelyet alakíthatnának ki. De szálláshely hiányában is hívják-várják a fesztiválra a vendégeket, elsősorban azokat, akik a következő hétvégét a környéken töltik.

Program lesz bőven: az önkormányzat dísztermében nyílik meg a „PipacsMűvek” Kiállítás a helyi és környékbeli lakosok alkotásaiból, dísztárgyaiból, melyek témája a pipacs. A megnyitón a Bel Canto Vegyeskari Egyesület énekel és a Naplemente Idősek Klubja kínálja saját készítésű pipacsait és finomságait. A focipályán és a rendezvénysátorban a helyi önkéntes szakácsok jóvoltából baráti főzés lesz, a vadásztársaságok által felajánlott vadhúsokból, de lesz tészta- és „mentes”, vagyis laktóz-, glutén- és cukormentes étel is (amelyeket a vacsoraidő alatt ingyenesen fogyaszthatnak el a jelenlévők). Mindkét napon gyermekprogramok, kézműves vásárosok, koncertek, falubál, színházi előadás, illetve a fesztiválokon elengedhetetlen büfé, helyi lángos és palacsinta várja a látogatókat.

Pipacs fotó és szöveg:

Mészáros Mariann