Közép-Olaszországban nemcsak Toszkána kedvelt célpont, egyre többen fedezik fel a tőle délre fekvő Umbria tartományt, amely – bár tengerparttal nem dicsekedhet – számos meglepetést tartogat. Egyik ékköve a 300 méter magas vulkáni tufa alakította hegy csúcsára épített Orvieto. Lentről szinte függőlegesnek tűnik a hegyoldal, s elképzelni is nehéz, hogyan lehet feljutni. Gépkocsival nem is javaslom, ez maradjon a helyiék kiváltsága, sokkal élvezetesebb a fogaskerekűvel, majd arról átszállva a minibusszal feljutni. Így van módunk egyre magasabból csodálni a tájat, és – nem utolsó sorban – máris belekóstolunk az orvietós lassú élettempóba.

Percek alatt a hegytetőre érünk, és olyan világba csöppenünk, hogy máris tudjuk, nehéz szívvel fogunk tőle búcsút venni.

Gótikus katedrális, középkori városközpont, etruszk romok. Lenyűgöző magasság, varázslatos hangulat és csend. És számtalan kanyargó, szűk utca, sikátor, apró boltocskák, megannyi kézműves termék, andalgó emberek. Gyalog is bejárható az egész város néhány óra alatt, de érdemes napokat szánni az itt tartózkodásra. A kisvendéglők, fagylaltozók, sajt- és borüzletek választékát még így sem tudjuk felderíteni. A város minden évszakban és napszakban varázslatos.

S itt nem szabad kapkodni: Orvieto volt az egyik alapítója a CittàSlow (Lassú város) mozgalomnak. A lassú élettempó a jelen és a jövő, de a 2000 éves etruszk múlt is a jelen aktív része.  Az egyik legrejtélyesebb közép-olasz ókori népcsoport még ma is tartogat meglepetéseket: az orvietói borospincékben 2012-ben különleges etruszk építmények, piramisok maradványait fedezték fel a régészek. A feltárt föld alatti város is látogatható.

S a pincékben nemcsak régészeti leletek vannak, a környék kiváló adottságainak és a helyi borászoknak köszönhetően minőségi fehér és a vörösborokat kortyolhatunk. Szálláshely van bőven, és odafigyelnek a minőségre. A vendéget pedig arra bíztatják, hogy mediterrán módon élvezze az életet.

A CittàSlow (Lassú város) mozgalomról szól a holnapi bejegyzésem.

(Kép és szöveg: mészáros)