Egyre fontosabb szerepet tölt be az idegenforgalom Kambodzsában. A thai és kambodzsai miniszterelnökök 45 év szünet után ünnepélyes keretek között vasútvonalat avattak fel, amely a két országot összeköti.

A 386 kilométeres szakaszt elsősorban teherszállításra alkalmazzák, de 4 személyszállító vasúti kocsit szintén üzemeltetnek. Egyben bejelentették, hogy a két ország között határátkelőhelyeket is nyitnak. Mindettől, mint Sárdi Rudolftól, a Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Minisztériumának magyarországi és kelet-európai képviselőjétől megtudtuk, a két ország közötti turizmus fellendülését várják. A királyság északkeleti régiójában új repülőtér megnyitását tervezik a Mondulkiri provincia Sen Monorom városában. Enélkül az ökoturizmusáról híres országrész idegenforgalombeli vérkeringésbe vonása nem lehetséges. Szintén nagy az igény a helyi infrastruktúra fejlesztésére. Jelenleg három nemzetközi repülőtér üzemel a királyságban.

Kambodzsai régészek közel száz, eddig ismeretlen templom romjainak a nyomára bukkantak, amelyek a VII.-VIII. századi építmények maradványai Kratie régióban. A Királyi Kulturális és Művészeti Intézet szerint a most talált templomok nem szerepeltek a feltárandó régészeti kincsek listáján. Homokkőből épültek és a Bráhma vallás szentélyei voltak. A hatóságok figyelemmel kísérik az újonnan feltárandó területeket, mivel a helyi lakosok sok esetben értékesítettek az ásatások helyszínén talált relikviákat, ezzel komoly kárt okozva.
Sihanoukville nemzetközi hajóállomásán az év első négy hónapjában 30 nemzetközi utasszállító kötött ki, 29 111 utassal, ami 58 százalékos forgalomnövekedést jelent 2018 azonos időszakához képest. Azonban ezektől a turistáktól a bevétel igen csekély, nehezen tudják a fontosabb idegenforgalmi látványosságokat megközelíteni a kevés légijáratszám miatt. Keresik a megoldást a hajóval érkező utasok praktikusabb kiszolgálására, lehetőséget asz egynapos túrák minőségi megszervezésére, valamint az infrastruktúra fejlesztésére.
Hajós Anna