Az elmúlt egy év során újabb utasforgalmi rekordot döntött London Luton Airport (LTN), ahol összesen már 17 millió utast regisztráltak. Ezen belül is az április volt a legforgalmasabb 1,5 millió fővel, ami 10,4%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A növekedés elsősorban az innen járatokat indító fapados légitársaságoknak köszönhető. A repülőteret egyre több magyar turista keresi fel, mivel Budapestről az easyJet és a Wizz Air gépei itt szállnak le, utóbbi pedig már Debrecenből is repül a brit főváros legkisebb légikikötőjébe. Nem véletlen, hogy Budapest bekerült az öt legnépszerűbb európai város közé.

Az impozáns forgalomnövekedés ellenére azonban Luton az elmúlt évben, már harmadik alkalommal kapta meg az Egyesült Királyság legrosszabb kiszolgálást nyújtó repülőtere címet. A szükséges fejlesztések elhúzódása miatt az utasoknak egyre többet kell várakozniuk, ráadásul a repülőtér elég messze – csaknem 50 kilométerre, északra – találhat London belvárosától. Megközelítése nem könnyű és közúton nem is gyors, mert az ide vezető M1-es autópályán gyakoriak a közlekedési dugók. A vasúti összeköttetés ennél sokkal megbízhatóbb és kényelmesebb, de az utazás itt is legalább egy órát vesz igénybe.

F. L