„Rántott húsból raktam össze” – mondta nevetve Gottwald Sándor, a tatai Gottwald étterem, szálloda, borászat és mezőgazdasági termelő ágazat létrehozója. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nagyszerű sorozatot indított, bemutatkozási lehetőséget biztosítva a vendéglős szakma kiemelkedő alakjainak. Az érdeklődők megismerhetik sikeres szakmai útjukat, kötődéseiket, családjukat. A sorozat részeként májusi vendégük a Gottwald család volt, apa és két fia, akik Tatán üzemeltetik vendéglátóhelyüket.

Gottwald Sándorral, és konyhájával először a 2005-ös teljesítménye alapján odaítélt „Az év vendéglőse” kitüntető cím átadásakor találkoztam.  Kedvessége, barátságossága, ami szerinte is elengedhetetlen tulajdonság egy vendéglősnél, azóta sem változott. Kiss Imre, az MKVM igazgatója vezette a múzeum előadótermében a beszélgetést, hagyományosan telt ház és nagy érdeklődés mellett. A vendég elmondta, édesapja pincér volt, őt pedig szakácstanulónak vették fel. Már akkor kötődött Tatabányához, dolgozott a Bányász Sportklubban, majd más ottani éttermekben. Mikor behívták katonának, már nemcsak jól főzött, de tanítani is tudta társait. A 27 hónapnyi katonaság – ebből megtudtuk, hogy a határőrségnél szolgált – után az ÁFÉSZ üzletei következtek, volt, hogy egyszerre három éttermet is vezetett Tata környékén. Olyan jól sikerült a szakmai munkája, hogy a vendégek követték az újabb megbízatás, újabb vendéglő helyére. A Tatai tó partján vett telkén 1990-ben kezdte meg három barátjával közösen a szálloda építését. A két év múlva megnyitott hotelben 15 szoba, kis étterem, kis terasz volt, a bővítés később kezdődött.  Ma már 46 szoba várja a vendégeket. Mint beszélgetésünk során elmondta, a friss, saját termékekben bízik, az étterem ételeinek alapanyagát igyekszenek maguk előállítani. Két fia segít ebben, Zoltán és Szilárd; mindketten vele dolgoznak. Zoltán Salzburgban tanulta a szakmát; a cég marketingjével, és a közönségkapcsolatokkal foglalkozik. Emellett, mint tapasztaltuk nagyszerűen zongorázik. Szilárd, a fiatalabb Budapesten, a Fórumban volt szakácstanuló, az akkori oktatója, a hotel séfje, Várhelyi Miklós is eljött most a múzeumbeli bemutatkozásra. A fejlesztések nem állnak meg, stratégiájuk része a borászat, a füstölő kialakítása. Gottwald Zoltán megjegyezte, hogy mindeközben figyelnek az ökológiai felelősségre a területükön. A jó szellemiségű és vidám csapat saját készítésű kolbásszal, sonkával, császárhússal és a nagymamától tanult süteménnyel idézte meg vendéglőjük ízvilágát.

Hajós Anna