A nemzetközi Afrika napon, május 25-én az Utazz Afrikába Utazási Iroda Afrika-estre invitálta az Afrika-szeretőket, utasait, és azokat, akik eddig még nem jártak a kontinensen, de vágynak oda. A Magyar Afrika Társasággal és az Afrika Másként Alapítvánnyal karöltve szervezett program néhány órára Budapest bulinegyedébe varázsolta a mesebeli Afrika hangulatát: tájait, zenéjét, táncait és fűszeres ételeit. 

Szlasi Ildikó Hermina Afrika több mint húsz országában járt

Szilasi Ildikó Hermina Afrika töb mint húsz országában járt

Kellemes zene mellett beszélgethettünk Szilasi Ildikó Hermina Afrika-szakértővel, aki 17 éve kutatja a földrészt, s arra tette fel az életét, hogy megszerettesse Afrikát, amelynek több mint húsz országában járt, és volt, ahol éveket töltött. Első útját sem turistaként tette meg, önkéntesként utazott, s akkor döntött úgy, hogy közgazdasági tanulmányai mellé felveszi a kulturális antropológiát is. S bár kutatóként is sokat tud tenni a kontinensért, hiszen Afrika szerepe egyre jobban felértékelődik, utazásokat szervez több országába. Turisztikai modelljének lényege a kulturális fejlesztés és a kulturális örökségvédelem összekapcsolása. Útitársai a helyieknél költik el pénzüket szolgáltatásokra, kézműves termékekre, ajándékokra. S ezzel nemcsak anyagilag segítik őket, hanem arra is ösztönzik a fiatalokat, hogy vigyék tovább, őrizzék meg a hagyományokat.

Az Afrika-hangulat Ibro Fall, a djembe dob mestere és művésztársai – Maly Gaye és Mouhameth Diop – fergeteges dobshow-jával vált teljessé. A tehetséges fiatalok elkápráztatták a közönséget.    A Budapesten élő Ibro Fall szívesen megtanít minden érdeklődőt djembe-dobolni. Szilasi Ildikó Hermina is eljár az óráira, s az est folyamán be is bizonyította, hogy dobolni, táncolni örömteli, felszabadító érzés. S kicsit Afrikában érzi magát az ember…

(mészáros)