Tokióban tavaly júliustól dolgoznak humanoid robotok a háromcsillagos Henn-na Hotel (furcsa hotel) recepcióján. Több nyelven is beszélnek, angol, kínai, koreai és japán nyelvekre vannak programozva. A szálloda 12 emeletes, 145 szobával rendelkezik, s éjszakánként körülbelül 25 ezer forintot kell fizetnie a vendégnek. A robot-személyzet munkáját és a vendégek kényelmét számos digitális alkalmazás is szolgálja.

A robotok egyre több feladatot vesznek át tőlünk, például erről is szó lesz Európa legnagyobb jövőfesztiválján, amit május 30-31-én tartanak a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A 2015-ben Budapesten életre hívott Brain Bar fesztiválon a részt vevők az emberiség jövőjét formáló legfontosabb kérdéseket vitatják meg a tudomány, a technológia, a művészetek és az üzleti élet képviselői. Tavaly több mint 10 ezer vettek részt az eseményen, az élő közvetítést világszerte több mint 38 ezren követték.  Az évente megrendezett, egyre rangosabb eseményen számos jövőformáló személyiség volt jelen, például a PayPal alapítója, a Google alelnöke, sztárséf, EU-biztos, sci-fi író, űrhajós.

Az idén is izgalmasnak ígérkezik a program: Hong Kongból jön a mesterséges intelligenciát kutató Ben Goertzel, az első humanoid robot, Sophia megalkotója. David Zilber, a koppenhágai Noma étterem séfje évek óta kísérletezik, hogyan lehet az egyik legősibb tartósítási eljárással, a fermentálásal felpezsdíteni a modern gasztronómiát.

(mészáros)