A nemzetközi könyves világ rangos eseménye, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április 25-én nyílt meg a Millenárison és április 28-áig várja a könyvbarátokat és a családokat. A 26. alkalommal sorra kerülő fesztivál díszvendége a norvég Karl Ove Knausgaard. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a Millenáris felújított színházépületében, a Nemzeti Táncszínházban kapott helyet.
A cseh gyermekirodalom standján az idén is rendkívül gazdag a program, amelyet a Cseh Centrum, a Csirimojó Kiadó, a Csodaceruza irodalmi és művészeti folyóirat, a Szlovák Intézet és az Ukrán Nagykövetség közösen alakított ki. A kisvakond ma is hívószó, hiszen a 1957-2002 között készült 51, hazánkban is jól ismert tv-epizódon, valamint a számos nyelvre lefordított gyermekkönyvön több generáció nőtt fel.
A #nemcsakkisvakond pedig arra utal, hogy a cseh gyermekirodalom az utóbbi évtizedekben is páratlanul gazdag kínálattal fordul a legkisebbek felé. A könyvek, folyóiratok új főhősei a ma kérdéseire keresik játékos és változatlanul humánus módon a válaszokat.
Az egyik legújabb, a könyvfesztivál standján is bemutatott gyermekkönyv főhőse Gréta, a bálna, a tenger legnépszerűbb énekesnője, aki egyik napról a másikra elveszti a hangját, és még csak nem is sejti, miért. A víz alatti rendelőben kell rájönnie, hogy nem csak neki vannak gondjai. Amikor kiderül, hogy az állatok a tengert elárasztó szemét miatt betegek, összefognak, hogy cselekedjenek.
Az összefogás jelen esetben nemcsak a mesefigurákra, hanem az alkotókra is jellemző. A Gréta írója a szlovák Andrea Gregušová, az illusztrátor az ukrán Nastia Sleptsova, magyarra pedig a cseh Peťovská Flóra fordította. A természeti értékeink és az azok megvédése iránt érzékenyítő mű regionális összefogással készült, a természet és a zene iránti szeretetből született, amely nem ismer határokat.
A könyvfesztivál minden pontján, így a cseh gyermeksarokban is számtalan érdekes, játékos program várja a kicsiket és nagyobbakat, vidám, tanulságos és színvonalas hétvégi kulturális kirándulás a családoknak.

https://bookfestival.hu/programok
https://bookfestival.hu/gyerekbirodalom

(mészáros)