Mit kínál az uticélunk, Zlatibor? Szinte mindent. Zlatibor jelentése: aranyfenyő. Ez Nyugat-Szerbia turisztikai központja, ahonnan csillagtúraként számos érdekes látnivaló látogatható. Az azonos nevű várost, valamint a hegyeket kis települések veszik körül, turizmus szállodákban, vagy panziókban, esetleg apartmanokban, vagy családi házakban – ez mind lehetséges. Éppen ez lett itt a megtartó erő – mondta Nevena Cepic, a Zlatibor Turizmus Szervezet képviselője.

Miközben Szerbia más részeiről elvándorolnak a fiatalok, ez a terület megtartja népességét az idegenforgalom révén, amely a második legnagyobb bevételi forrás a mezőgazdaság után. Az állam is támogatja ezt a 15 főnél nagyobb csoportok esetében. Számít az is, hogy a terület a határok közelében van, kitűnő sípályái ugyancsak vonzóak. Tara nevű nemzeti parkja is igen látogatott. Csodálatos barlang és vízesések, zuhatagok vonzzák az embereket. A város főterén hallhattuk, hogy a hivatalos turizmust Alexander Obrenovic király látogatásától tartják számon; ő 1893 augusztusában töltött itt pár napot; emlékhely örökíti meg ezt a kirándulást, a forrás, amelyből ivott, a „királyi kút” nevet viseli. Természetesen ő is megkóstolhatta akkor Slivovicában – innen kapta a nevét a főzet is, – a röviditalt, amely szilvából készül, ahogy még sok minden.

Ezen a tájon találkozik az északi és déli áramlat, és ahogy itt hívják, keletkezik a rózsák szele. Az ötszáz éves megszállás alatt a törökök a családjukkal itt töltötték a nyarakat, ezt a szokást vették át a szerbek azután. A városközponttól másfél, a hegylánctól hat kilométerre épült fel a Cigota nevű turisztikai és egészségügyi létesítmény. Ez az első és egyetlen brand ezen a néven nemcsak Európában, hanem az egész világon. Sok orvos, nővér és alkalmazott segíti a lelki és egészségi állapot javítását, gyógyítását. Diagnosztikai vizsgálatokat és kezeléseket végeznek pajzsmirigy betegségek, szív és érrendszeri megbetegedések gyógyítására, csontritkulás javítására, megelőzésére specializálódva. A másik nagy programjuk a testsúlyszabályozás, amelynek sikerét garantált program és étkezés biztosítja gyermekeknek is. Emellett a ház kongresszusoknak, és a klasszikus turizmus résztvevőinek is otthont ad. 55 éve működnek sikeresen. Most további bővítésbe kezdenek.  


Sirogojno falumúzeuma egyedülálló Szerbiában. Megismerkedhetünk az egykor itt élők kemény világával, nehéz életével. Eredeti faházak, bennük a letűnt kor bútorai, a folyton égő tűz, amit nem volt szabad kialudni hagyni, és az asszonyok feladata volt ezt őrizni, a férfiak pedig fazekas korongozást, pálinkás hordó készítést, kézműipari munkákat végeztek. Volt kenyérsütés, gyümölcsaszalás. Érdekes édességük is készült szilvából, amelyet megfőzve, falevélbe csomagolva szárítottak meg, hogy hosszú időre elálljon.

És nem említettem még a szállodákat, amelyek között sok a négy és ötcsillagos, az apartman házakat, a dínóparkot, ahol gombnyomásra üvöltenek a hatalmas őslények, vagy a kalandparkot, ahol a fák ágai között lehet sétálni odafenn. Nem írtam eleget a finom, változatos és bőséges ételkínálatról. Ki kell próbálni!
Hajós Anna