Még az Osztrák-Magyar monarchia idején született meg az az elhatározás, hogy vasút kösse össze Belgrádot az Adriával, Dubrovnikkal.

Mindkét oldalról megindult az építés, azonban egy 200 munkás halálát okozó hegyomlás, és a nehéz terep megakadályozta 1920.-ig a befejezést. Azután megtervezték és megépítették 1925-ig a további munkálatokat. Megtörtént az összeköttetés, a vasút 760 méter magasan, mintegy 300 méteres szintkülönbségeket leküzdve, megépült. 1974-ig működött. 2000 körül felújították egy szakaszát, és a Shargan Eight nevet viselő vonat 18 kilométeren közlekedik, elhaladva több korabeli, restaurált állomás előtt, néhánynál meg is állva, kitűnő fotózási lehetőséget nyújtva, és nevéhez illően nyolcasokat leírva a hegyoldalakon. Közben 20 alagúton megy át, és az állomások között is van egy különlegesség, Kusturica, a neves filmrendező megálmodott ide egy korabeli állomást és meg is építtette.

Kusturica fanoknak

Kusturica fanoknak

Ez a táj elbűvölte Emir Kusturicát, többek között a Macska-jaj című film világhírű rendezőjét, és megvásárolva több eredeti fából épített házat, meg építtetett is ilyen jellegzetes hegyi épületeket, kialakította saját skanzenjét, ahová ő is állandóra be jelentkezett. „Az élet egy csoda” című filmjének egy részét itt forgatta. Az általa tisztelt, szeretett művészekről nevezte el az utcákat, házakat. Így a főutca Nikola Tesla, egy másik a Nobel-díjas Ivo Andric nevét viseli, az itteni éttermet egyikük feleségéről keresztelte el, az egyik tér a neves focista, Armando Maradonáét kapta, a kis, ám négycsillagos szálloda neve pedig Dolce vita, a Fellini utcában. Az egyik politikus a börtön rácsai mögött Bush elnök. A házak a helyre jellemző, autentikus faanyagból készültek. A világ minden tájáról jönnek ide színészek, rendezők, van zenefesztivál, rövidfilmfesztivál. A saját lakóházának a pincéjében pedig mozi. Mi a rendező hitvallásáról szóló filmet tekinthettük meg, amelyben a csúcsra jutás nehézségeit éreztette, és az ezzel járó magányt. Az étteremben tradicionális szerb ételeket kínálnak, helyi üdítőket, házi alkoholokat. Angol és szerb nyelvű az étlap.

Hajós