A Magyar Sommelier Club vezetése sajtótájékoztatóval egybekötött beszámolón ismertette a 2019-es sommelier világverseny eseményeit, betekintést nyújtott a szakma nemzetközi helyzetéről, az antwerpeni világbajnokságon szerzett tapasztalatokról, terveikről. Horváth Máté, a MÁK bisztró fő- sommelierje a hatnapos verseny során gyűjtött saját benyomásairól beszélt.


Kovács Gábor, az 1992-ben alakult Magyar Sommelier Club elnöke elmondta, három évente kerül megrendezésre az ASI nagyszabású nemzetközi versenye, amelyen pályázati úton lehet részt venni. Alapkövetelmény az országos bajnokság megnyerése, négy év szakmai háttér és sommelierként működés. Az eddigi évek során 16-an nyerték el a megtisztelő világbajnoki címet; Európa van túlsúlyban, egyetlen japán került be közéjük. Az elnök leszögezte, ebben a munkakörben „minden folyadékkal foglalkoznak”. Tehát nemcsak borral, pezsgővel, hanem röviditalokkal, koktélokkal, sörökkel, és akár kávéval is. Az antwerpeni versenyen 235 résztvevő volt az elnökséggel, a technikai bizottsággal együtt. A méretekre jellemző, hogy a versenyzőknek 5900 palack tartalmát kellett 14 ezer pohárba tölteni. Jövőre megrendezik a szakma Európa-bajnokságát, amire Magyarországon idén szeptemberben, az Év sommelierje versenyen lehet indulási jogot szerezni.

Horváth Máté, aki Antwerpenben 30. lett, beszámolt arról, hogy a megmérettetésre 63 ország küldte el versenyzőjét. Hatvan kérdéses írásbeli teszt, vakkóstolás, majd fekete pohárból három párlat vizsgálata is szerepelt a feladatok között. Grúz bor verbális értékelése ugyancsak követelmény volt. A világ minden tájáról szponzorok által hozott borok és röviditalok felismerése képezte a feladatokat. Közéjük bekerült a magyar barackpálinka is. Érdekességként három borhoz a talajmintát is ki kellett választani. Olyan szigorú volt a zsűri, hogy az okos telefonokat elkobozták, az illemhelyre is őr kíséretében lehetett menni. 19-en kerültek az elődöntőbe. Végül a győzelmet Marc Almer német, a második helyet dán, a harmadikat pedig lett sommelier szerezte meg. Horváth Máté elárulta, tavaly az EB-n 24 lett, a következő VB-n a célja harminc alatti hely megszerzése. Kérdésünkre elmondta, a MÁK bisztróban a vendégek igénylik a szolgáltatásait. Megtudva, hogy indul a világbajnokságon, hoztak érdekes palack borokat kipróbálásra, és drukkoltak neki.

Hajós Anna