Újjáéledt az egykori, nagy sikerű Antik Enteriőr kiállítás. Most új néven, új helyszínen, a CIB bank támogatásával, a Millenáris Központ B csarnokában találkozhat a műgyűjtő és a műkedvelő a hazai műtárgypiac neves képviselőivel és az általuk hozott kínálattal. 35 kiállító hozta el bútorát, festményeit, szobrait, szőnyegeit, ezüst és porcelán tárgyait, ékszereit. Március 21-24 között csodálhatóak meg ezek az értékek.

A sajtótájékoztatón a CIB Bank képviselője elmondta, nem véletlen az esemény támogatása; negyven éves fennállásuk alatt több száz képből álló gyűjteményük alakult, a következő negyven év stratégiájában a kortárs alkotásokból is vásárolni kívánnak, támogatva fiatal művészeket. A BÁV vezérigazgatója, Zakariás Fruzsina megemlítette, jövőre lesz száz éve az első aukciójuknak, eddig 600-at rendeztek, összességében 300 ezer műtárggyal. Ötven éve képeznek becsüsöket. Újdonságként „1773” címmel negyedéves magazint jelentetnek meg, számítva a műgyűjtők és a műkedvelők érdeklődésére. Tervezik idén a GfK-val közösen a műtárgy befektetési szándékok felmérését. Kelen Anna, a Virág galéria részéről a kezdeményezés fontosságáról beszélt, arról, a cél a nemzetközi regionális vásárrá válás, hogy a régióból is jöjjenek kiállítók. További érdekesség, hogy a”Segítő angyalok” elnevezésű alapítvány, amely a hajléktalanok étkeztetésére fordítja az adományokat, építve Havadtőy Sámuel által árverezésre, megvételre felajánlott műtárgyakra, várja a vásárlókat.

Mit lehet látni? Minden szépséget. Van Vaszary János, Perlott Csaba Vilmos, Egry József festmény, láttunk Reigl Judit képeket, gyönyörű ezüst és ezüstözött tárgyakat, porcelánokat, Szőke Miklós Gábor oroszlánját és sárkányát, fantasztikus szőnyegeket, ékszereket. Mindenütt megtudhatók, mikor tartanak aukciókat. Van értékbecslés is. Az emeleti galérián egymást követik a négy nap alatt az előadások, amelyekre bárki beülhet. Olyan érdekes témák kerülnek sorra – igazán csak kiragadva -, mint a műgyűjtés fogságában (Antal Péter műgyűjtő), vagy a kincsvadászat (Barki Gergely művészettörténész), festményvizsgálati eljárások (Végvári Zsófia hamisítás szakértő).

Kép és szöveg:

Hajós Anna