Aquincum római város legtöbb feltárt, látogatható romterülete és régészeti kincse Óbudán látható. A hajdani katonai tábor és polgárváros életét az Aquincumi Múzeum mutatja be., amely az idén, május 10-én ünnepli alapításának 125. évfordulóját.

Az 1894-es kapunyitást több mint száz éves tudományos kutatómunka előzte meg, de az ásatások hőskora a 19. század második felére tehető. A régészeti technológiák fejlődésével, újabb szempontok figyelembevételével azóta is egyre bővül a lelettár, a kutatás jelenleg is folyik, s nem eredménytelenül. A múzeum területén a polgárvárosi amfiteátrum romjait, míg a Nagyszombat utcánál a katonavárosi amfiteátrum maradványait találjuk. Ez utóbbi a nagyobb, hiszen itt katonai bemutatókat is rendeztek. Talán kevesen tudják, hogy az óbudai katonavárosi amfiteátrum arénája nagyobb a rómainál. Az ovális küzdőtér mérete 89,6 x 66,1 méter, míg a Colosseumé 86 x 54 méteres. A katonavárosi amfiteátrum kőrestaurátori helyreállítási munkálatai tavaly elkezdődtek, befejezésük az idén augusztusban lesz.

Az Aquincumi Múzeum fennállásának 125. évében több érdekes program is várja a lokálpatriótákat és turistákat.
A múzeum a nemrég meghirdetett XXII. Aquincumi Költőverseny hívómondatának Horatius szavait választotta: „EXEGI MONUMENTUM AERE PERENNIUS.” „Ércnél is maradandóbb művet emeltem én.” Pályázni klasszikus formában (pl. alkaoioszi, szapphói, anakreóni, aszklepiádeszi, hexameter, disztichon) írt pályaművekkel lehet március 23-áig. A pályázat fővédnöke és a zsűri elnöke Szakonyi Károly. Az első három díjazott arannyal, ezüsttel, illetve bronzzal ékesített babérkoszorút kap. A közönségdíjas alkotásról cserépszavazással döntenek.

(mészáros)