Az Egyesült Arab Emírségek mai területe viharos történelmi időszak multával, a kőolajlelőhelyek felfedezése után indult gyors fejlődésnek. 1971-ben a brit katonaság elhagyta a térséget, és hét sejkség összefogott, megalapította az Egyesült Arab Emirségeket. Államformájuk monarchia, uralkodóik a legfelső tanács tagjai. A kormányfő Dubai, az államfő Abu Dhabi uralkodóhercege. Szoros a kapcsolatuk Nagy-Britanniával, az USA-val, a szomszédos arab államokkal. Miután fontos szereplői a közel keleti térség stabilizációjának, Magyarország is biztonsági együttműködési egyezséget írt alá a terrorizmus elleni harc jegyében az Emírségekkel.


A térségben kiemelkedő jelentőségű a 2,8 millió lakosú Abu Dhabi, amely egyszerre őrzi hagyományait, vallási, valamint természeti kultúráját és felhasználva olajbirodalom jellegét, nyitott minden fejlesztésre az építészet és a gazdaság területén. Az ide érkező utazót a repülőtérről befelé haladva a felhőkarcolók látványa hökkenti meg elsőként, amelyek az egyik öbölpartot körbe veszik. Úgy tűnik, a világ nagy építészeti irodái egymás után lehetőséget kaptak arra, hogy különlegességeiket itt megvalósíthassák. Van olyan épület, amely aranyfényben ragyog, a másik erős napsütésre elsötétíti az ablakokat. A túloldalon a helyi gazdagok hagyományosan homokszínű villái, némelyik mellett kis mecset is gyönyörködteti a szemet.

A szállodák között öt, hat és hétcsillagos egyaránt található. Az ötcsillagos Ritz Carlton elképesztő luxust nyújt, már látványban is. A hallban a kanapék díszpárnáit Swarowski kövek, a termet óriási kristálycsillárok díszítik a hatalmas virágkompozíciók mellett. Elképesztő méretű konferenciaterem, éttermek sokasága, fogadásra alkalmas melléképület- szárnnyal, különálló kis házak azoknak, akik el akarnak zárkózni a többi vendégtől, a kertben több, állófogadásra kialakított terület, szabadtéri fürdőmedence és mögötte az öböl, saját kikötővel tartozik a hatalmas, félkör alakú épületegyütteshez. Mindenütt kínai perzsák, dús arany ornamentika, üveg, márvány, és számomra Benczúr Emese munkáját idéző LED-es óriási falikép. Miután a Nemzetközi Atomjogászok konferenciájának tiszteletbeli elnöke meghívottjaként vehettem részt a több napos eseményen, érdekes, turistáknak ajánlott programok is lehetővé váltak számomra. A turistacsoportot az Arabian Adventures utazási iroda két idegenvezetője kísérte, egy holland férfi és egy olasz hölgy. Mindketten anyanyelvükön és angolul közvetítették, magas színvonalon a látnivalókat.


Tavaly ünnepelték az Egyesült Arab Emírségek létrejöttében kiemelkedő szerepet játszó Zayed emír születésének századik évfordulóját. A „nemzet atyja” tiszteletére épített múzeum a kezdetektől mutatja be a nagyhatalmú és a térség egészére nagy befolyású uralkodó életének fontos állomásait. Mindjárt a bejárat mellett gyönyörű beduin sátor hívja fel a figyelmet arra – ahogy idegenvezetőnk kérdésemre elmondta – a sejk szívében mindig beduin volt és maradt. 18 fiúgyermeke közül a legfiatalabb a jelenlegi uralkodó herceg. 11 lánya ugyancsak született, és volt egy ausztrál fogorvosnő felesége is. Autói között kiállítottak BMV, Mercedes, Range Rover, MM kocsit – ez utóbbiról most tudtam meg, hogy extra felsőkategóriás egyedi Mercedes-Maybach márka, amelynek az ára 800 millió forintról indul, és készül páncélozott változatban is, persze jóval magasabb összegért. Ott vannak fegyverei, az általa lelőtt, támadó oroszlán, a trónszéke. Külön teremben mutatják be az olaj megtalálásától a kitermeléséig tartó utat korabeli fotók és szerződések segítségével. Olvasható az 1939-es első koncessziós, majd az 1960-as első kereskedelmi megállapodás, fotó látható 1950-ből, az első kút megnyitásáról.

A 2004-ben meghalt Zayed sejk iránti nagyrabecsülésüket kinyilvánítva, az arab országok anyagi hozzájárulásával, nagymecset épült, körötte minaretekkel, vizes medencével, amely a sivatagos területen a gazdagságot jelképezi. Alkalmanként 40 ezer hívő fér el itt, egyike ez a világ legnagyobbjainak. 90, féldrágakővel kirakott, virágmintákkal díszített oszlop között halad el a látogató, akit felkérnek, hogy a hölgyek fedett testtel és fejjel érkezzenek, sőt ne viseljenek fehér színű ruhadarabot se. Az utóbbit valószínűleg azért, mert ilyet a helyi magas rangú férfiak, valamint a Mekkába elzarándokoltak hordhatnak. Furcsa látni a melegben a nőket teljesen feketében – úgy érzi az ember, hogy kiszúrtak velük, mert a sötét szín még inkább elnyeli a forró napsugarakat. A hatalmas belső teremben kisiskolások ülnek a perzsaszőnyegeken, hallgatva tanítónőjüket, aki angolul oktatja őket. Óra jelzi a rituális imádkozási időket. A sejk sírja nem látogatható. A mecsettel szemben látható az arab hősök emlékműve, amely dőlő szürke óriás márvány lapjaival egyszerre megrendít és felemel.


A városnéző túra egyik lehetséges járműve egy hatalmas hajó, amely az öbölben tesz körutat, és fedélzetén vendégül is látja a turistákat. Az emírséghez 215 természetes sziget tartozik. A hajó kiszolgáló személyzete roppant udvarias, az ételek finomak, és különösen kedvcsináló, amikor meglátja az ember a gulyást, ami itt persze marhapörkölt, de érződik rajta egy magyar, vagy nálunk tanult szakács tudása. A túraszervező idegenforgalmi iroda arab vezetője – a vezetők mindenütt helyiek – angol érdeklődésére, hogy mennyire vagyok elégedett a hajóúttal, szabadkozva mondtam, sajnos csak német, vagy olasz nyelven tudnánk kommunikálni. Mire boldogan rám nevetett, és olaszul folytatta, hogy dél svájci a felesége, ezért nem gond számára az olasz. Érdekes, hogy a kikötő tele kisebb és nagyobb jachtokkal, de nincs nevük, hanem számok különböztetik meg ezeket.

A helyi tradicionális beduin életet és a kézművességet mutatja be a „Heritage Village”, amely kicsit a mi szentendrei skanzenünkre hasonlít. Itt azonban dolgozik a helyszínen a táskakészítő, megcsodálható a 4,5 méter hosszú kígyóbőr a falon, készül a szőnyeg, az ötvös remekek ezüstből, varrják a helyi népviseletet, tevék sétálgatnak, iható a forró arab tea, hogy csak néhányat említsek a számtalan attrakcióból. Az itteni múzeumban láthatóak a Korán korai lapjainak kópiái.


A Falcon Hospital, vagyis sólyomkórház különleges helyszín. Az arab világban úgy tartják számon, hogy több ezer éve vadásznak együtt ezzel a madárral. A sólyomvadászatuk része az UNESCO világörökségnek is. A kórházban főképpen a beteg madarakat gyógyítják. Felkészültek arra, hogy akár kitépett tollaikat is pótolják. Ott jártunkkor a kezelőben fejükön sapkával sztoikus nyugalomban üldögéltek a madarak, legtöbbjük „pedikűrre” várt. Elkábítják őket, levágják, reszelik, majd belakkozzák a körmüket. A lábuk felgyűrűzött, még telefonszám is szerepel rajta. A farok tollakhoz GPS kapcsolható Az állatok megbecsülésére és értékére jellemző, hogy 1000-3000 euró az értékük; van köztük olyan, amelyiknek 400 évre visszamenően igazolt a családfája. A kétkilós madár vadászat közben saját súlyának többszörösét képes felemelni. A szárnyai fesztávolsága egy méter. A világ leggyorsabb madara 20-60 kilométeres sebességgel csap le áldozatára. Több ország rendez versenyeket, amelyekre kiviszik ezeket az állatokat és éppen ezért útlevelük is van. Kérésemre kívülről lefényképezhettem – a biztonság kedvéért csak így engedélyezték – az okmányt. A madarak edzését, regenerálását sivatagi homokkal töltött óriás, légkondicionált sátorban végzik. A turistáknak időnként megengedik, hogy nyers hússal etessék őket. A váróban a tulajdonosok is madaraik mellett maradhatnak. A hely gazdagságára jellemző, hogy még a kertészek kerékpárja is Land Rover, a szökőkutat pedig napelem üzemelteti.Az utak nagy része két-háromsávos autópálya, olajfák szegélyezik és pálmák. Arab és angol feliratok igazítanak el. A közlekedést a türelem és a nyugalom jellemzi; a gépkocsik maximális sebessége 140 kilométer, a teherautóké 80. Az óriási sivatagi területeken városrészek nőnek ki, lakóparkok. Épül az új repülőtér terminál; a szolgáltatásaik kiemelkedően jók; az előző nap érkezett bőröndjeinket azonnal megkaptuk. Készül az óriási stadion létesítmény, bár van már aréna. Az emírségek összefogásával, nukleáris energia együttműködés keretében adják át egymás után az atomreaktor egyes részeit. A városközpontban az olajtársaság székháza előtt egy eredeti, régi fúrótorony áll.
A turisták ámulatát felkelti az Emirates Palace. A hatcsillagos minősítésű szálloda várhatóan a hetedik csillagot ugyancsak megkapja. Az arab építészet remeke a Kempinski lánchoz kapcsolódó ház. Elképesztő a luxus. Arany mozaik, arany lapokkal fedett mennyezeti kupolák, óriási belső terek, éttermek, kávézók, csokoládéüzlet, teázó, cukrászda. Például a kis gömbölyű, kesudió krémmel töltött süteménybe szúrt fogpiszkáló teklagyönggyel, abban pedig kis strassz kővel végződik. A nagy, középső hallban három, piros, kivágott ruhás szőke hölgy szalon-zenél, a helyi férfi vendégek örömére. A szobákról az Ezeregyéjszaka meséje jut az ember eszébe. 394 szoba és lakosztály, sőt négy királyi lakosztály is fogadja a vendégeket; 55-től 680 négyzetméteres méretig. A saját medence mellett 1,3 kilométeres tengerpartja van az Arab öbölben, amelynek a partján épült. Valószínűleg az árak is mesések…

A Saadiyat sziget csúcsára építették az Abu Dhabi Louvre-t. Múzeum- galériából és kiállításokból áll a gyűjtemény. Valószínűleg kevés volt az ott töltött három óra, mert nem sikerült szétválasztanom a témaköröket, az értékes eredetiket és a másolatokat, az időrendiséget sem éreztem. Buddha feje Észak-Kínából az 530-580-as évekből, nigériai királyfej az 1800-1850-es évekből, Táncoló Siva a X. századból, Manet Cigány képe a XIX. századból éppen úgy szerepel, mint a közép ázsiai Baktrienből származó, Kr. előtti 2300-1700 körüli keletkezésű „Asszony gyapjúruhában” című szobor, vagy egy szarkofág Egyiptomból. Mindenesetre a múzeum célja a látogatók megnyerésével mások inspirálása a művészetek iránt. Ezért szerveznek családi napokat is. Különlegesen megkapó a tenger felöli áttört csipkeszerű mennyezet, amely nappal megszűri a meleget, este pedig a csodálatos csillagos égbolt látványával varázsol el.
Még néhány fontos tudnivaló: külön turizmus rendőrség működik. Ők kiadványban hívják fel a figyelmet több lényeges helyi szabály betartására. Az öltözködési és viselkedési normák szigorúbbak, az alkohol és a drogfogyasztás tilos nyilvános helyen. Az ismert hitelkártyák segítségével pénz vehető fel a sok ATM-ből. Illegális a prostitúció, a kéregetés, csavargás, az utcán csókolódzás. Fényképezni csak az érintett engedélyével lehet. Kerülni kell a Ramadán alatt a nyilvános étkezést.

Kép és szöveg: Hajós Anna