A lengyel Waclaw Felczak alapítvány pályázatát megnyerve, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete fiatal magyar cukrászok számára lehetővé tette Varsóban a lengyel gasztronómia és cukrászat megismerését, kultúrájuk elsajátítását. Az öt magyar fiatal ellátogatott a II. János Pál pápa nevét viselő vendéglátóipari iskolába.

Mint megtudták, az itt tanulók első évben gyakorlatra egy szálloda cukrászatába, a második évben családi cukrászdába, a harmadikban pedig egy termelői üzembe kerülnek. Így mindenhová betekintést nyernek, és saját tapasztalataik alapján döntik el, hol kívánnak a továbbiakban dolgozni. A fiatalok négy napig ismerkedhettek a hagyományos lengyel édességekkel, üzemlátogatáson vettek részt, valamint a Hotel Bristol cukrászatába is eljutottak. A résztvevők elmondták, lehetőséget kaptak a lengyel mindennapi élet megismerésére is.

Budapesten hasonló program várta a fiatal lengyel cukrászokat. Felkeresték a Dobos C. József szakiskolát, jártak híres cukrászdákban és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Végül a két ország fiataljai elkészítették a Sitkei Balázs által megálmodott Sasfióka desszertet, amely ötvözi a magyar és a lengyel cukrászati jellegzetességeket. Linzerkosárkában frangipan, azaz mandulás, marcipán jellegű töltelékre áfonyazselé réteg kerül (ez a lengyel jellegzetesség), aztán a „fióka” egy gesztenyekrémes fészekben a magyar cukrászat elemeit mutatja. A sütemény nyilvános megjelenésére sajtótájékoztatón került sor a Horváth cukrászdában. Így is sikerül „megédesíteni” a két nép közötti barátságot – ismertette Vojtek Éva projektmenedzser.

Hajós Anna