Diaetetika, vagy Az Egésséget fenntartó, és a’ Betegségtől tartóztató Rendszabások – A kétszáz évvel ezelőtt megjelent könyv reprint kiadása viseli ezt az akkori helyesírás szerinti címet.

Az író, Zsoldos János „Orvos Doktor, több Túdós Társaságoknak Tagja, Tekintetes Nemes Veszprém Vármegye’ Első Rendes Orvosa, és Tábla-Bírája” 1767-ben született, a könyv 1818-ban jelent meg, tehát 51 évesen, sok tapasztalattal a háta mögött írta. Az eltelt időszak és az archaikus nyelv ellenére elmondható, hogy tanácsai fontosak és ma is érdemes figyelni rájuk. Valójában életvezetési segédlet lehetne napjainkban is.
A borról azt írja: a szőlő levéből készülő a legjobb, mérsékelten fogyasztva orvosság az erőtleneknek, öregeknek és a hidegvérűeknek, mértéktelenül az agyvelőt tompítja, az emlékezet halála. Olvashatunk a pálinkafogyasztásról, a sörivásról, a tea és a kávé hatásáról. Sorra kerülnek az utazók is. Egyedül utazni büntetés, jó társaságban orvosság, szögezi le. Kocsiban olvasni káros és veszedelmes. Egyrészt elmulasztja a látnivalókat, másrészt a szemnek sem tesz jót. Rebarbarát, keserű teát, bodzavirágot, fahéjat, szerecsendiót, sáfrányt, sebre flastromot, de szappant és némi ecetet is javasol az uticsomagba betenni.
A reprintet Kissné Lehoczky Gyöngyi adta ki, aki édesapja, Dr. Lehoczky Győző onkológus professzor hagyatékában találta, és így kívánt tisztelegni a szerző, valamint édesapja előtt. A bevételéből Pápán emléket állítanak Zsoldos Jánosnak.

Hajós Anna