A budapesti repülőtér és a portugál légitársaság közös rendezvényén, amelyet a Vigadó épületében működő Vígvarjú étteremben tartottak, utazási irodák képviselői és újságírók ismerkedhettek a két cég 2018-ban elért sikereivel, valamint a közeli és távolabbi évek terveivel.

Az eseményen részt vett Joaquim Pimpäo, a magyarországi portugál nagykövetség kereskedelmi képviseletének tanácsosa. Ő felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes nemcsak a látnivalók miatt országába utazni, hanem azért is, mert honfitársai barátként kezelik a turistákat. Országa GDP-jében (bruttó hazai termék) nő a turizmus szerepe, egyre fontosabb iparággá válik. Vonzó a jó foci, a jó bor, a kulturális események és természetesen a tenger. Tavaly 29 millió utas érkezett Lisszabonba. A portói repülőtérre pedig 18 millió. Mint leszögezte, kiegészítve az egykori mondást: nemcsak hajózni, hanem repülni is kell!
Saly Sándor a Liszt Ferenc repülőtér képviseletében ismertette, hogy számukra is rekord év volt a tavalyi. A statisztikai adatok bizonyítják ezt: 14,9 millió utas vette igénybe szolgáltatásaikat, 160 ezer tonna cargo kiszolgálást végeztek. A Budapest Airportról 48 ország 134 desztinációja érhető el 45 légitársaság révén. Egy éve adták át az ibis Styles Budapest Airport hotelt, az utasok kényelme érdekében. 200 millió eurós fejlesztést kívánnak végrehajtani 2024-ig. Ebben szerepel a kiszolgáló helyiségek színvonalának növelése, az új, harmadik terminál, valamint a készülő parkolóház. Szeptemberben kerül sor a cargo-city központ átadására. Öröm volt a TAP légitársaság 2017-es visszatérése; tavaly már 41 százalékos utasszám növekedést regisztrálhattak.

Szolnok Péter, a TAP Air Portugal GSA magyarországi képviselője megemlítette, hogy a kis megszakítás ellenére 15 éve repül a TAP Budapestre. Jelenleg heti 950 helyet értékesítenek. Új desztinációk is megjelennek a célállomások között: Chicago, Washington, San Francisco, és június 1-től Tenerife. Új gépeik, az Airbus 330-900neo-k Rolls Royce motorral repülnek. A többi gépbelső felújított; a jegyek ár/érték aránya vonzó. A légitársaság 49 százalékban állami tulajdonban van. Részes egy másik csoport és egy amerikai légitársaság is. 2018-ban 14 millió utast szállítottak, idén a cél a 15-16 millió elérése. További vonzerő a jó csatlakozási lehetőség Lisszabonon keresztül számos célállomásra. Erős Portugália kereskedelmi és turisztikai kapcsolata Afrikával is. A repülőtereik között a lisszaboni mellett a portói kap kiemelt szerepet a jövőben. Nő az incentív, és a konferencia turizmus is.
Portugália TAP légitársasággal megközelíthető vonzó tájainak ismertetése során megemlítették az egy óra tíz perc alatt elérhető Madeirát, ahová egész évben repülnek, és amely a magyarok számára igen vonzó IV. Károly sírja, Sissi szobra, a sziget szépsége és a tobogán kipróbálása révén. Hét járat közlekedik a portugál főváros és Madeira között. Faro vonzerejét kisfilm mutatta be; a sárga sziklás tengerpart, a természeti szépségek, barlang, hegyek, a golf és más sportolási lehetőségek, a nyugalom mind ilyenek. A környező városok is csábítóak. Az Azori szigetek tavaly elnyerte a „zöld sziget” címet, 32 százaléka növényekkel borított. Májusban és szeptemberben a legérdekesebb látnivalójuk a bálnales. De egész évben vonzanak a kénes tavak, a tea és ananászültetvények, a hortenzia mezők. Gasztronómiájában kiemelkedők a finom sajtok és húsok. A Zöld-foki szigetek, az egykori portugál gyarmat nemzetközi szállodasora, a só lepárlója, kellemes hőmérséklete, Praia és Boavista városok egyaránt attraktívak.

A TAP légitársaság repül négy fontos marokkói légikikötőbe, Marrakeshbe, Casablancára, Fezbe és Tangerbe, de leszállnak a portugál gépek Sao Tome, a kakaósziget repülőterére, valamint Szenegálban, Mozambikban. Az utóbbi, egykori portugál gyarmatra heti négy járat közlekedik.
Brazíliában tíz pontra repülnek, köztük UNESCO világörökségi helyszínekre is el lehet jutni a belföldi légitársaságokra átszállva. Diák és kisfilmek segítségével hívták fel a figyelmet Sao Paolo, majd az egykori főváros, Salvador da Bahia, Recife, Fortaleza, a gyémántjairól ismert Bello Horizonte, és a különleges ökoszisztémájával a világ legnagyobb mocsaras területének számító Pantanal érdekességeire.
Napi járata van a légitársaságnak New Yorkba. Miamiba tartó gépeikkel a tengerjáró hajók menetrendjéhez csatlakoznak. Repülnek még San Franciscóba, Chicagóba, Bostonba, Washingtonba és a kanadai Torontóba is.

Kép és szöveg: Hajós Anna