Hazánk legnagyobb területű és termálvizekben leggazdagabb megyéje és annak székhelye, Kecskemét, a hírös város volt az idei Utazás kiállítás belföldi díszvendége. 28 település és 6 szervezet összefogásával mutatták be, mit kínálnak a hazai és külhonból érkező vendégeknek.

A megye gazdag természeti értékeit északon a Kiskunsági Nemzeti Park, déli csücskében a Duna-Dráva Nemzeti Park vigyázza és mutatja be. A megye vizekben gazdag: nyugatról a Duna határol-ja, Dunapataj és Kalocsa között a Szelidi-tó, keleten a Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő, déli részén a Petőfi-sziget nyújt kellemes kikapcsolódást és tartogat sok meglepetést és eddig kiaknázatlan lehetőségeket.

A gazdag természeti kincsek és turisztikai „hírösségek” közé tartozik a bugaci puszta, de a megye előkelő helyen van hazánk gasztronómiai térképén is: a hajósi borral, a bajai halászlével, és kalocsai paprikával, a kunszentmiklósi birkapörkölttel, a lajosmizsei szamócalekvárral, a Kiskunsági Nemzeti Park bivalyhúsból készült szalámijával, Soltvadkert boraival és süteményeivel.

És lépjünk még tovább, mert Kalocsa sem csak édes-erős piros paprikájáról nevezetes, hanem a népviseletéről. A kalocsai minta nemcsak hímzéseken, régi porták falain, porcelánon, használati tárgyakon jelenik meg, hanem már a divatmárkák termékein is. A Kiskunhalason készülő csipke a világ élvonalába tartozik. Mindkét városban múzeum és látogatható műhely várja a látogatókat.

S aki többre kíváncsi, látogasson el március 2-án, Kecskemétre a Tourex Idegenforgalmi Szakkiállítás és Vásárra, ahol a díszvendég a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület.

Kép és szöveg:

Mészáros Mariann